Colombiaanse regering en rebellenbeweging ELN kondigen vredesproces aan

De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging ELN kondigen, na twee jaar van voorgesprekken, een vredesproces aan.

In januari 2014 in Ecuador was de eerste ontmoeting tussen de afgevaardigden van de regering en de guerrilla’s van het ELN om te beginnen aan het opstellen van een agenda voor een formeel vredesproces.

De tweede grootste rebellengroep van het land en de regering gaan binnenkort vredesbesprekingen houden. De aankondiging komt nadat de guerrilla’s twee gegijzelden hadden vrijgelaten. Een belangrijke voorwaarde van de regering van Santos om alleen in gesprek te gaan met het ELN, wanneer ontvoerde slachtoffers zijn vrijgelaten. Nu dat is gebeurd, kunnen de besprekingen beginnen.

De delegatie van de regering wordt geleid door, Frank Pearl, die ook participeerde in de dialogen met de FARC en voor de delegatie van het ELN wordt geleid door Antonio García, lid van Comando Central (Coce) van de gewapende groepering, die tot voor een paar jaar geleden werd beschouwd als de militaire leider van de organisatie.

Het standpunt is vandaag genomen door Aníbal Giraldo Quinchía, alias Pablito, die 60 procent van de militaire en financiële structuur van de organisatie beheert en die net een jaar geleden geïntegreerd is in Coce.

Later is Pablo Beltran, ook lid van Coce, tot de delegatie van de guerrillagroep toegetreden. Hij heeft eerdere pogingen geprobeerd om in dialoog te gaan met de regering.

Sinds het begin van de verkennende gesprekken zijn de landen Ecuador, Brazilië en Noorwegen de bemiddelaars en Venezuela, Chili en Cuba zijn de chaperonne landen.

Op Twitter maakte het ELN met hun nieuwe account ELN-Paz, de officiële verklaring bekend.