Colombiaanse regering en ELN ondertekenen 9 protocollen voor staakt-het-vuren

Op 3 augustus begint het staakt-het-vuren tussen de regering en het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) dat tijdens de recente vredesonderhandelingen is overeengekomen. De nieuwe protocollen dat voor het staakt-het-vuren moet worden geïmplementeerd werden vandaag bekend gemaakt.

De protocollen zijn de spelregels waarmee de partijen specificeren hoe het staakt-het-vuren in zijn werk zal gaan en wat verboden is en hoe het monitoring- en verificatiemechanisme zal functioneren dat belast zal zijn met de begeleiding van de maatregel, die het hele Colombiaanse grondgebied bestrijkt.

In totaal is overeenstemming bereikt over negen documenten, waaronder de rol van de Vredesdialoogtafel bij de uitvoering van het bilaterale staakt-het-vuren, het protocol ter aanvulling van het mandaat van het toezichts- en verificatiemechanisme voor het staakt-het-vuren en de rol van de katholieke kerk in het toezichts- en verificatiemechanisme.

De tekst over mechanismen voor sociaal toezicht en humanitaire bescherming, de tekst over evaluatie, verlenging of opschorting van het bilaterale staakt-het-vuren en de tekst over veiligheid en bescherming voor leden van het toezichts- en verificatiemechanisme zijn ook ondertekend.

Bron :
Foto:semana.com