Colombiaanse regering en ELN starten vierde cyclus van vredesonderhandelingen in Caracas

De delegatie van het ELN is zondag aangekomen in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, om de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering voort te zetten, die de afgelopen dagen zijn geschokt door een vermeend plan om de procureur-generaal, Francisco Barbosa, te vermoorden.

De “ELN-delegatie is al in Caracas om de vierde cyclus van de besprekingen te beginnen”, zeiden de linkse guerrillastrijders, die het mausoleum van de bevrijder Simón Bolívar bezochten om eer te bewijzen, op het sociale netwerk Twitter, nu X.

Vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering arriveerden zaterdag in de Venezolaanse hoofdstad, volgens senator Iván Cepeda, lid van de onderhandelingstafel die in november vorig jaar ook in Venezuela begon.

De partijen gaven geen details over de agenda die in deze nieuwe cyclus zal worden besproken, hoewel Cepeda in een video van zijn persteam zei dat deze “cyclus zonder twijfel een nieuwe ontwikkeling zal zijn, vooral op het gebied van participatie en staakt-het-vuren”.

“We hopen naar het land te komen met nieuwe overeenkomsten die dit belangrijke vredesproces verder ontwikkelen,” zei hij in de video voordat hij aan boord ging van het vliegtuig naar Caracas.

Tijdens de laatste onderhandelingsronde in Havana kwamen de partijen een bilateraal staakt-het-vuren overeen voor een periode van zes maanden, dat op 3 augustus van kracht werd.

Op dezelfde dag hield de Colombiaanse president Gustavo Petro een ongekende ontmoeting in Bogotá met de hoofdonderhandelaars van het ELN.

Een week later werden de besprekingen ontsierd door een klacht van het Openbaar Ministerie over een vermeend moordcomplot door de guerrillastrijders tegen het hoofd van het Openbaar Ministerie.

De ELN-delegatie ontkende de beschuldiging en zei dat het om sabotage van de gesprekken ging.

De Colombiaanse regering vroeg om opheldering van de klacht en minister van Buitenlandse Zaken Álvaro Leyva suggereerde zelf dat het om een samenzwering tegen de onderhandelingen zou kunnen gaan.

De strijdkrachten onderzoeken zes mogelijke schendingen van de wapenstilstand door het ELN.

Het ELN is na de ontwapening van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, marxistisch) guerrilla in 2017 de langstdurende linkse organisatie die de wapens heeft opgenomen in Amerika.

President Petro praat ook met dissidenten van de FARC die de wapens niet hebben neergelegd of weer hebben opgenomen, en met andere paramilitaire groepen en bendes die misdaden blijven plegen.

Bron :
Foto:elpais.com.co