Colombiaanse regering en ELN starten zevende ronde van vredesonderhandelingen in Venezuela

De delegaties van de Colombiaanse regering en het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) zullen terugkeren naar Caracas, Venezuela om een ​​nieuwe cyclus van vredesgesprekken uit te voeren in het kader van wat het bilaterale, nationale en tijdelijke staakt-het-vuren is geweest dat tot juli 2024 loopt.

Vanaf vrijdag 12 april zullen de regeringsdelegaties onder leiding van Vera Grabe en de ELN onder leiding van Pablo Beltrán, met een paar dagen vertraging, opnieuw bijeenkomen in het buurland om de zevende cyclus van onderhandelingen te beginnen.

De ontwikkeling van deze onderhandelingen tussen de regering van Gustavo Petro en het ELN in Caracas vertegenwoordigt een belangrijke stap in de zoektocht naar vreedzame oplossingen voor het gewapende conflict in Colombia. Beide partijen hebben de bereidheid getoond om cruciale kwesties aan te pakken, zoals participatie en de herziening van het staakt-het-vuren, cruciale aspecten om de consolidatie van de vrede in de regio te bevorderen.

De Hoge Commissaris voor de Vrede, Otty Patiño, uitte zijn bezorgdheid over de bedreigingen die uitgaan van FARC-dissidenten en benadrukte het belang van het toepassen van de wet op elke actie die de veiligheid en de voortgang van het vredesproces in gevaar brengt. Hoewel er uitdagingen zijn, is de vooruitgang die tot nu toe aan de dialoogtafel is geboekt een positief teken dat er vooruitgang in de goede richting wordt geboekt.

“Elke dreiging is zorgwekkend, maar in ieder geval is deze afkomstig van de groepen die uitgesloten zijn van de verlenging van het staakt-het-vuren. “Ze profiteren ervan om zichzelf te vestigen en uit te breiden; gelukkig bleef deze groep die deze bedreigingen uitte een absolute minderheid vergeleken met de meerderheid van de fronten die de gemeenschappen willen respecteren en vooruitgang willen boeken in de opbouw van vrede”, zei hij.

In die zin vertegenwoordigt de bijeenkomst in Caracas een belangrijke kans om door te gaan met het bouwen van bruggen en het consolideren van de tot nu toe geboekte vooruitgang. De internationale gemeenschap houdt dit proces nauwlettend in de gaten, in de hoop dat de gezamenlijke inspanningen van de regering en het ELN zullen leiden tot concrete resultaten die de gehele Colombiaanse bevolking ten goede zullen komen en de stabiliteit in de regio zullen bevorderen.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co