Colombiaanse regering en ELN verlengen staakt-het-vuren met zes maanden

De Colombiaanse regering en de rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zijn overeengekomen om hun bilateraal staakt-het-vuren met nog eens zes maanden te verlengen, aldus een verklaring van beide groepen.

Een aanvankelijk staakt-het-vuren van zes maanden liep vorige week af en werd toen met vijf dagen verlengd. Onderhandelaars van beide partijen, bijeen in Havana, gaven aan dat het bilaterale, nationale en tijdelijke staakt-het-vuren 180 dagen zal duren.

In de verklaring stond dat het ELN had besloten om “unilateraal en tijdelijk de economische ontvoeringen op te schorten, een toezegging die zal worden opgevolgd door het toezichts- en verificatiemechanisme”.

Hoewel het ELN tijdens de onderhandelingen de ontvoeringen heeft opgeschort, vroegen de leiders van het ELN de regering om financiële middelen om hun strijders te kunnen onderhouden.

De regering van president Gustavo Petro hervatte de vredesbesprekingen met het ELN in 2022 als onderdeel van een beleid van “totale vrede” om een einde te maken aan het zes decennia durende conflict in het Zuid-Amerikaanse land, waarbij meer dan 450.000 mensen zijn gedood.

Tot nu toe heeft de regering van Petro zes rondes van vredesbesprekingen met het ELN gehouden, een proces dat wordt gesteund door Mexico, Noorwegen, Venezuela, Cuba, Brazilië en Chili, die deelnemen als garantielanden.

De Colombiaanse president onderhandelt ook met de Estado Mayor Central (EMC), de grootste gewapende groep van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).

Bron :
Foto: X @DelegacionEln