De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC hebben een nieuw vredesakkoord bereikt. Dat melden de beide partijen zaterdagavond na intensieve onderhandelingen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Een eerste vredesakkoord, ondertekend op 26 september, werd op 2 oktober door een kleine meerderheid van de bevolking tijdens een referendum verworpen.
Volgens de hoofdonderhandelaars van beide partijen komen ze in het nieuwe akkoord tegemoet aan de bezwaren van de nee-stemmers van het referendum.
Hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, Humberto de la Calle, zegt dat de aanpassingen te maken hebben met de manier waarop FARC-leden worden berecht die worden verdacht van oorlogsmisdaden.
In het eerste akkoord was afgesproken dat FARC-leden die hun wapens zouden inleveren en oorlogsmisdaden zouden bekennen, niet naar de gevangenis hoefden. Ook was de afspraak dat de FARC tot 2026 tien zetels in het parlement zou krijgen.
“We hebben een nieuw vredesakkoord bereikt voor het gewapend conflict, waarin aanpassingen, preciseringen en aanvullingen werden toegevoerd van verschillende onderdelen van de maatschappij”, aldus een gezamenlijke verklaring.
“Ik moet nederig toegeven dat dit akkoord beter is dan het vorige”, verklaarde Santos gisterenavond tijdens een televisietoespraak.
‘We roepen heel Colombia en de internationale gemeenschap op dit nieuwe akkoord en de snelle implementatie ervan te steunen, zodat we de tragedie van oorlog achter ons kunnen laten’, zeiden de onderhandelaars. ‘Vrede kan niet langer meer wachten.
De guerrillabeweging noemde het akkoord op Twitter een ‘akkoord van de hoop’: “Het enige wat nog nodig is om de fundamenten te bouwen van een vreedzaam Colombia is de toepassing van dit akkoord”
Ivan Marquez zei ook dat de FARC een grote inspanning hebben geleverd om tegemoet te komen aan de vraag voor vrede.
President Santos zei, tijdens zijn staatsbezoek vorige week in het verenigd Koninkrijk, dat hij het nieuwe vredesakkoord niet opnieuw ter stemming zal voorleggen aan de bevolking en dat een nieuw akkoord enkel aan het Congres zal worden voorgelegd.
Het aangepaste vredesakkoord moet een einde maken aan de burgeroorlog in Colombia die 52 jaar heeft geduurd en zo’n 220.000 mensen het leven heeft gekost.