Colombiaanse regering en FARC-dissidenten starten besprekingen in Tibú

De delegaties van de Colombiaanse regering en de dissidenten van de FARC, Estado Mayor Central (EMC), hebben bevestigd dat de vredesbesprekingen in de gemeente Tibú, gelegen in het departement Norte de Santander, zullen plaatsvinden.

De installatie van de gesprekken vindt plaats in het Polideportivo van de gemeente Tibú, waar meer dan 8.000 mensen zijn gearriveerd om getuige te zijn van de start van een nieuwe ronde vredesbesprekingen.

Het proces beleefde het afgelopen weekend kritieke momenten. Er waren spanningen en twijfels over de levensvatbaarheid van de vredesbesprekingen. Op zondagochtend kondigden beide partijen echter aan dat ze vastbesloten waren om de onderhandelingen voort te zetten.

Een van de belangrijkste uitdagingen die tot onenigheid leidden was de implementatie van het landelijke bilaterale staakt-het-vuren dat op 19 september in Suárez, Cauca, was overeengekomen. Dit punt werd een kritiek punt dat tot spanningen en overleg op het laatste moment leidde. .

Ondanks de uitdagingen brachten beide delegaties een gezamenlijk communiqué uit waarin ze hun toezegging bekrachtigden om verder te werken aan een vredesakkoord dat een einde maakt aan de gewapende confrontatie. Dit akkoord streeft naar een alomvattende, stabiele en duurzame vrede, met sociale en ecologische rechtvaardigheid als einddoel, ten gunste van gemeenschappen in het hele nationale grondgebied.

Ondanks deze vooruitgang is het belangrijk op te merken dat verschillende politieke sectoren in het land hun scepsis hebben uitgesproken over de eerlijke wil van de dissidenten van de FARC, vooral na de recente terroristische aanslagen in het noorden van Cauca en Valle del Cauca, die plaatsvonden na de ontmoeting tussen de regering en EMC in Suárez.

Bron :
Foto:rcnradio.com