De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC zijn dinsdag teruggekeerd aan de onderhandelingstafel. Beide partijen bekijken of ze het vredesakkoord, dat in een referendum werd afgewezen door een kleine meerderheid van het volk, kunnen redden.
Hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, Humberto de la Calle, en Hoge Commissaris voor de Vrede, Sergio Jaramillo zijn in Cuba opnieuw rond de tafel gegaan met de FARC.
De twee partijen bespreken en analyseren de resultaten van het referendum dat afgelopen zondag is gehouden. De intentie van de onderhandelaars van de overheid is om eerst informeel in gesprek te gaan over de resultaten en de gevolgen van de afwijzing van het vredesakkoord door de meerderheid van het volk.
Hoewel president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño hebben gezegd dat ze het bilaterale staakt-het-vuren in stand houden, leggen de onderhandelaars aan de guerrillabeweging uit dat deze maatregel moet worden gehandhaafd om de zoektocht naar vrede voort te kunnen zetten.
Tijdens de vergadering wordt ook gezocht naar mogelijke oplossingen die kunnen worden toegepast om de verspilling van vier jaar van onderhandelen te voorkomen.
Ook wordt verwacht dat de regering aan de FARC duidelijk maakt dat de politici van het nee-front zullen participeren in een groot nationaal akkoord om tot vrede te komen.
President Santos heeft deze ochtend voor het eerst sinds jaren een ontmoeting met ex-president Alvaro Uribe, de leider van het nee-front dat tegen het vredesakkoord heeft gestemd. De voormalig president, verzet zich fel tegen belangrijke basisprincipes van de ‘oude deal’. Zo krijgt FARC als politieke beweging zetels in het parlement en hoeven kopstukken die medeverantwoordelijk zijn voor de vele duizenden doden niet de gevangenis in. Veel zal afhangen van de bereidheid van de guerrillastrijders om strengere voorwaarden te accepteren.