Regering laat zeventien FARC-rebellen vrij

Zeventien guerrillastrijders van de FARC zijn woensdag vrijgelaten door de Colombiaanse regering, als onderdeel van een afspraak in het vredesproces.

De eerste rebellen van de linkse guerrillabeweging zijn vrijgelaten uit de La Picota en El Buen Pastor gevangenissen in Bogotá. De tien mannen en zeven vrouwen  behoren tot de groep van dertig FARC-strijders, aan wie de regering gratie heeft verleend. Ze zaten voor minder ernstige vergrijpen vast.

Vier van de zeventien guerrillastrijders zullen afreizen naar Havana om deel te nemen aan het vredesbesprekingen.

De regering van president Santos en de FARC hopen na drie jaar van onderhandelingen een vredesovereenkomst te bereiken. In september vorig jaar hebben zij voor zichzelf een deadline gesteld op 23 maart 2016.

Ze hebben dinsdag een belangrijke stap gezet in het vredesproces. De twee partijen zijn het erover eens dat een missie van de Verenigde Naties toezicht gaat houden op een toekomstig staakt-het-vuren.

In de strijd tussen regeringstroepen, linkse rebellen en rechtse paramilitairen kwamen in het Zuid-Amerikaanse land tot nog toe meer dan 220.000 mensen om het leven, miljoenen anderen werden verdreven.