Colombiaanse regering tegen stierengevechten

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vlak voor het begin van het stierenvechtseizoen een communiqué gepubliceerd gericht aan het Congres, met het verzoek om de debatten over een verbod op het stierenvechten voort te zetten.

Het Colombiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt: “Dit is één van de acht landen ter wereld waar nog steeds stierenvechtpraktijken toegestaan zijn, een gewelddadige uiting en wreedheid jegens dieren.” Het Ministerie geeft ook aan dat het stierenvechten aan het verdwijnen is in Colombia door juridische besluiten en sociale veranderingen.

Het stierenvechtseizoen in Colombia is net begonnen. De eerste stierengevechten in de hoofdstad Bogota zijn reeds begonnen. Dat het stierenvechten aan het verdwijnen is bleek wel uit de lage opkomst van het eerste stierengevecht van het seizoen waar de arena niet eens voor de helft was gevuld met bezoekers.

Vijf jaar lang heeft de voormalige linkse burgemeester Gustavo Petro de stierengevechten verboden in zijn stad. In januari 2017 stak het constitutionele hof er een stokje voor, omdat het vond dat het hier ging om een traditie. De overheid gaf tijdelijk toestemming om het stierenvechten terug te laten komen. Op 22 januari 2017 werden na vijf jaar weer de eerste stierengevechten gehouden in Plaza de Toros La Santamaría.

Het Colombiaanse congres heeft de opdracht om binnen twee jaar nieuwe wetten te maken en de huidige te hervormen. Hiermee werd de deur geopend voor een verbod op het stierenvechten. Het Congres heeft tot 19 mei 2019 de tijd om wetgeving te ontwikkelen op het stierenvechten.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een wetsvoorstel gepresenteerd met als doel het stierenvechten af te schaffen. Dit wetsvoorstel zou na goedkeuring stierengevechten en andere wrede evenementen met stieren in Colombia verbieden.

Bron :
animalstoday.nl