Colombiaanse schaatser Pedro Causil eindigt 20e op 500 meter in Pyeongchang

De Colombiaanse schaatser Pedro Causil maakte vandaag geschiedenis door als allereerste Olympische schaatser van Zuid-Amerika deel te nemen aan de Olympische Winterspelen.

Pedro Causil nam vandaag deel aan de 500 meter sprint schaatsen van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Alhoewel hij als twintigste niet hoog eindigde was hij wel de eerste Colombiaanse schaatser in de geschiedenis die meedeed aan de Olympische Winterspelen.

Causil reed de 500 meter in 35,19 seconden. De Noor Håvard Lorentzen heeft in een tijd van 34,41 de olympische titel op de 500 meter op zijn naam geschreven. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu pakte het zilver op een honderdste van Lorentzen. De bronzen medaille ging naar de Chinees Tingyu Gao, die 34,65 reed.

De 26-jarige Pedro Causil was eerst een succesvolle inlineskater. Hij won tweemaal de wereldbeker en schakelde in 2015 over op schaatsen op ijs. Hij trainde in Nederland en Salt Lake City, Verenigde Staten, voor zijn schaatscarrière. In december vorig jaar, tijdens de World Cup in Salt Lake City, plaatste hij zich voor de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea op de onderdelen 500 meter en 1000 meter.

Vrijdag gaat de Colombiaan weer het ijs op voor de 1000 meter. Om 11 uur ’s ochtends zendt de NOS live de 1000 meter mannen op de schaats uit.