Colombiaanse vicepresident Ramírez trekt smaadrechtszaak tegen Britse journalist in

Marta Lucía Ramírez, vicepresident van Colombia, heeft een smaadrechtszaak ingetrokken waarin wordt beweerd dat Jeremy McDermott, onderzoeksjournalist en directeur van InSight Crime, haar naam heeft aangetast in een serie over een drugshandelaar. De beslissing kwam nadat voorstanders van persvrijheid in Colombia en over de hele wereld de aanklacht ronduit hadden veroordeeld.

De Britse journalist Jeremy McDermott onthulde eerder dit jaar een link tussen een verdachte drugshandelaar en de man van Ramírez. Nadat McDermott de band onthulde tussen de echtgenoot van Ramírez, Álvaro Rincón, en  drugshandelaar Guillermo León Acevedo, alias “Memo Fantasma”, begon de vicepresident daarop een rechtszaak wegens smaad.

De vicepresident kreeg in Colombia en vanuit de nationale en internationale journalistiek veel kritiek op haar actie. In de aanklacht werd niet toegelicht op welke wijze de Britse journalist smadelijk zou zijn geweest, maar werd er wel verwezen naar de link tussen haar man en de drugshandelaar.

Ramírez liet via haar Twitter-account weten dat ze de aanklacht intrekt. “De zaak van Jeremy McDermott zette me op een tweesprong en de verdediging van mijn goede naam heerste. Vandaag denk ik dat de zaak voorbij is en zal ik de strafrechtelijke aanklacht intrekken. Persvrijheid en de verdediging van de eigen eer zijn onvervreemdbare rechten en een bolwerk van de democratie”, zei de vicepresident op Twitter.

InSight Crime meldde al eerder dat, vicepresident Ramírez nooit werd beschuldigd van betrokkenheid bij illegale activiteiten in de zesdelige reeks onderzoeken die in maart werd gepubliceerd en waarin de in Madrid gevestigde zakenman Guillermo León Acevedo Giraldo, een voormalig drugshandelaar en leider van de  extreemrechtse paramilitaire organisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia – Zelfverdedigingseenheden van Colombia), werd gevolgd.

McDermott had voor de zaak werd ingetrokken al gezegd achter zijn berichtgeving te staan en niets te zullen intrekken, omdat hij met Rincón had gesproken en Rincón had toegegeven met de drugshandelaar te hebben gewerkt, waarbij hij benadrukte dat hij zich op dat moment niet bewust was van het feit dat hij drugsgerelateerde misdrijven pleegde. McDermott zei dat hij opgelucht was voor zichzelf en zijn InSight Crime-team. ‘We hebben geen enkel woord veranderd in het onderzoek, en dit bevestigt ons werk’, zei hij vanuit Medellín.

Bron :
Foto:vicepresidencia.gov.co