Colombiaanse zoete aardappelen naar Europa

“We zijn ervan overtuigd dat er ruimte op de markt is voor zoete aardappelen uit Colombia,” begint Boy Stuijfzand, COO bij Fairtrasa International. Fairtrasa zit in het laatste stadium van een project met Fairtrasa Colombia. Vanaf maart/april zullen zoete aardappelen uit Colombia worden geëxporteerd naar Nederland.

“We begonnen een paar jaar geleden al met de samenwerking met een Colombiaanse overheidsorganisatie genaamd Corpoica (Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria)”, legt Boy uit. We hebben partnerschappen opgezet met 25 kleinere telers, die zijn verhuisd naar het noorden van Colombia. Ze ontvangen een stuk land waarop ze voor ons zoete aardappelen zullen telen. Na veel tests hebben we besloten dat de oranjevlezige zoete aardappel het ras is dat het beste zou presteren in deze regio. Aan de andere kant hadden we ook een proefperiode, maar die was meer gefocust op logistiek en de houdbaarheid van de producten. Een van de voordelen van de locatie is dat de teeltvelden dichtbij de haven liggen.”

“We merkten dat er een goede vraag is naar zoete aardappelen, hoewel Amerikaanse zoete aardappelen ook al naar Nederland worden geëxporteerd. De Colombiaanse zoete aardappelen zouden een toevoeging moeten zijn op het aanbod uit andere landen. Eerst telen en exporteren we alleen conventionele zoete aardappelen. Na de proefperiodes zijn we er zeker van dat we een goed product kunnen leveren.”

“Uiteindelijk is ons doel om dit project op een lijn te krijgen met de algemene visie en missie van Fairtrasa. We streven ernaar om een stabiele groei te bereiken die uiteindelijk leidt tot de export van zowel conventionele als biologische zoete aardappelen met eerlijke prijzen voor de telers,” besluit Boy. (bron:agf.nl)