Colombiaanse zonnewagen Primavera negende in World Solar Challenge 2015

Het Colombiaanse team EAFIT-EPM is er in geslaagd om ruim 3000 kilometer af te leggen in een zelfgebouwde zonnewagen. De Primavera had 46 uur en 19 minuten nodig om van de noordkust van Australië naar het zuidelijke Adelaide te rijden. Het EAFIT-EPM Solar Car Team eindigde op plaats negen van de 29 deelnemers. De zonnewagen is een samenwerking tussen EAFIT universiteit in Medellín en de energiemaatschappij EPM en deed voor het eerst mee in 2013.

De World Solar Challenge wordt iedere twee jaar gehouden. In verschillende klassementen nemen studenten van over de hele wereld het in hun zelfgebouwde – op zonne-energie rijdende – auto’s tegen elkaar op. In krap een week tijd leggen ze in hun auto’s een slordige 3000 kilometers af. Het team dat tijdens die reis het efficiëntst met de energie weet om te gaan, wint. De kunst is om efficiënt om te gaan met energie. Het is niet alleen afhankelijk van de bouw van de auto, maar ook van de omstandigheden. Zo moet bijvoorbeeld de ideale snelheid voortdurend opnieuw berekend worden op basis van de hoeveelheid zonlicht (oftewel energie) die voorhanden is en de energie die nog in de accu’s opgeslagen zit.

Het Nederlandse Nuon Solar Team van de TU Delft heeft de World Solar Challenge gewonnen. Het is de zesde keer dat het team de race wint. Solar Team Twente is als tweede geëindigd.