Colombianen mogen beslissen over vredesakkoord met FARC

Inwoners van Colombia mogen zich uitspreken over het voorgenomen definitieve vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC. De twee partijen hebben al deels overeenstemming bereikt.

Als er een definitieve deal komt, legt de regering de overeenkomst voor aan het volk. “Zodat het volk kan zeggen of het voor of tegen het akkoord is”, zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos donderdag.

Naar verwachting zetten de regering en de FARC uiterlijk in maart hun handtekening onder een vredesakkoord. Het referendum komt dan in mei of juni. “Als de bevolking de overeenkomst verwerpt, dan zullen we dat accepteren en zal de oorlog nog twintig of dertig jaar doorgaan”, zei Santos.

Rechtbanken
Het tijdelijke vredesakkoord werd in september bereikt. De partijen gingen akkoord met dat naast amnestie er ook een waarheidscommissie komt en schadevergoeding voor slachtoffers. Er komen speciale rechtbanken om voormalige strijders te berechten die misdaden hebben gepleegd.

Het conflict tussen de FARC en het Colombiaanse leger duurt al tientallen jaren en heeft zeker 220.000 levens geëist. (bron:nu.nl)