Duizenden Colombianen kwamen zaterdag in het hele land in opstand tegen een hervormingsvoorstel waarbij de belastingen voor de hogere klassen worden verhoogd om sociale programma’s te betalen.
De wetgeving is opgesteld door president Gustavo Petro, de eerste linkse president van het Zuid-Amerikaanse land.
“Vandaag vragen we de regering om rekening te houden met de productieve sector van het land om te begrijpen dat belastinghervorming niet nodig is op de manier waarop ze het doen,” vertelde zakenman Alvaro Aparicio, 58, aan de pers in Bogota.
In Cali, Barranquilla, Medellin en andere steden gingen mensen in het wit gekleed en zwaaiend met de nationale vlag de straat op tegen het wetsvoorstel van Petro, die in augustus is aangetreden.
Het Congres bespreekt de hervorming, waarbij de belastingen voor de hogere klassen worden verhoogd om programma’s ter bestrijding van armoede en ongelijkheid te financieren.
Ondertussen kampt Colombia, net als andere landen in de wereld, met een hoge inflatie en een historische devaluatie van de peso ten opzichte van de dollar. De werkloosheid bedraagt 10,6%.
Petro voerde campagne op een platform van belastingverhoging voor de rijken, stopzetting van de olie-exploratie en verdeling van vruchtbare grond onder landloze boeren.
De voormalige rechtse president Ivan Duque (2018-2022) kreeg in 2019, 2020 en 2021 te maken met massale protesten.
Het bloedigste vond vorig jaar plaats, toen de toenmalige president de middenklasse probeerde te belasten om de verwoestingen van de pandemie aan te pakken.
Dit leidde tot gewelddadige demonstraties die twee maanden duurden en waarbij 46 doden vielen, onder wie burgers en politie, aldus de VN.