Colombianen! Welkom in Europa!

De Europese Unie en Colombia ondertekenden vandaag de overeenkomst voor visumvrijstelling voor een kort verblijf binnen het Schengengebied. Colombianen kunnen vanaf aanstaande donderdag 3 december in 26 landen in Europa reizen zonder een visum aan te hoeven vragen.

President Santos ondertekende de overeenkomst in Brussel in gezelschap van de Luxemburgse minister Jean Asselborn van Asiel en Immigratie, de huidige voorzitter van de Raad van de EU, Europees Commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap) en de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, María Ángela Holguín.

Colombianen kunnen vanaf 3 december binnen 30 dagen  rondreizen door de Schengenlanden zonder een visum te hoeven aan te vragen.

image_content_24832976_20151202115520

“Voor Colombia, voor alle Colombianen is dit een belangrijke gebeurtenis. We zijn erg dankbaar en enthousiast. Het is een belangrijke stap om onze waardigheid te herstellen die we verloren hebben, door in elk land in Europa een visum te moeten aanvragen, elke keer bij het reizen”, zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.

Ook, zei Santos, dat het een belangrijke stap is in de betrekkingen tussen Colombia en de Europese Unie, relaties die systematisch vooruitgang hebben in de afgelopen jaren.” Hij waardeerde de inspanningen die vanaf de eerste dag gedaan zijn door de commissarissen van de Europese Unie om dit mogelijk te maken. “Dankbaarheid en immense bewondering van mij, van mijn regering, van alle Colombianen.”, aldus Santos vanuit Brussel.

IMAGEN-16446763-2

“Vandaag, viert Colombia feest. Het is een belangrijke stap voor duizenden Colombianen die hun familie wilden bezoeken in Europa, maar tegen werden gehouden door een verplicht visum. Er zijn nu betere omstandigheden voor de Colombianen om te reizen. Colombianen die naar Europa wilden reizen konden niet altijd gebruik maken van kortingen en promotietarieven, omdat ze niet zeker wisten of ze nou wel of niet een visum kregen. Uiteindelijk zijn er veel positieve factoren die deze belangrijke stap met zich meebrengt”, voegde Santos eraan toe.