Colombia’s eerste voetbalveld boven water moet jeugd van drugs houden

Het ministerie van Justitie van Colombia en het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) hebben vrijdag het eerste voetbalveld ingehuldigd dat op het water is gebouwd in een afgelegen Caribisch moeras dat tien jaar geleden het middelpunt was van drugscriminaliteit. Het voetbalveld is onderdeel van alternatief ontwikkelingsprogramma om de jeugd uit de buurt van de drugscriminaliteit te houden.

Het voetbalveld op palen is het enige recreatiecentrum van Nueva Venecia, een 2.600 inwoners tellend paaldorp in de delta van de Magdalenarivier in het noorden van Colombia. Het paaldorp, bestaande uit kleurrijke huizen had vijf jaar geleden veel last van drugscriminaliteit, omdat het pal op een belangrijke smokkelroute ligt naar de Caraïben. Door inzet van alternatieve ontwikkelingsprojecten geleid door het ministerie van Justitie is de drugscriminaliteit terug gedrongen. “We hebben alternatieve ontwikkelingsprogramma’s gelanceerd zoals het opzetten van visteelt en andere initiatieven ter bevordering van de participatie van de vrouwen. Ze hadden veel succes en het voetbalveld op palen is de kers op de taart”, aldus Yesid Reyes, Minister van Justitie.

Naast het Ministerie van Justitie van Colombia en het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad is er een derde persoon die in belangrijke rol heeft gespeeld in het project van het voetbalveld, namelijk profvoetballer Radamel Falcao, speler van Chelsea en nummer 9 van het Colombiaanse elftal.

Falcao, VN-goodwill ambassador, bezocht het moeras en wist het Zwitserse horlogemerk Hublot te overtuigen om een duit in de zak te doen. Falcao’s vader woonde de opening bij.

“De bouw van het voetbalveld dat tevens als basketbalveld dient, duurde zes maanden. Het project koste ongeveer 225.00 dollar, waarvan zo’n 68.500 dollar werd verstrekt door het Ministerie van Justitie en de rest door Hublot”, zei Reyes.

Singapore en Thailand hebben drijvende tennisterreinen, maar Colombia heeft voortaan allicht het enige voetbalterrein op palen ter wereld.

11202563w 447536_233448_1

635812498637698894w Nueva Venecia215038

Nueva Venecia90311