Colombia’s export naar Venezuela groeide met 6,5 procent

De Colombiaanse export naar Venezuela groeide in 2023 met 6,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en de totale verkoop bedroeg 673,4 miljoen dollar.

Volgens een persbericht van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, kwam 95 procent van het totaal in waarde overeen met niet-mijnbouw energiegoederen, of 640,2 miljoen dollar, voor een groei van 6,3 procent ten opzichte van 2022.

Via alle grenzen, luchthavens en havens werd 370.090 ton verzonden, een groei van 8,4 procent in volume van de goederen, voegde de verklaring van het ministerie eraan toe.

Minister van Handel, Industrie en Toerisme Germán Umaña benadrukte dat we op een doelgerichte en positieve manier vooruitgang boeken in het proces om onze relatie met Venezuela te herstellen.

“We hebben de verdieping van de Partial Scope Trade Agreement die deze relatie ongetwijfeld heeft gestimuleerd,” wees hij erop.

Hij voegde eraan toe dat er nog steeds een belangrijke ruimte is om de handel te vergroten, “en daarom werken we samen om de opbouw van toeleveringsketens te bevorderen die ons in staat stellen om te profiteren van economische complementariteiten.”

Hij legde uit dat er is onderhandeld over een investeringsbeschermingsovereenkomst met Venezuela, die momenteel wordt behandeld in het Congres van de Republiek en waarvan het laatste debat nog moet plaatsvinden.

Daarnaast, voegde hij eraan toe, vinden er evenementen plaats zoals de Binationale Macro-Rondetafel en wordt er voortdurend geanalyseerd tussen de twee landen.

“Ons werk gaat door. We streven naar het welzijn van burgers aan beide kanten van de grens en naar vooruitgang op het gebied van economische rechtvaardigheid,” zei Umaña.

In 2023 bestond de export naar Venezuela uit een gevarieerd aanbod van producten, aldus de verklaring.

Chocolade, snoep en suikerwerk vertegenwoordigden bijvoorbeeld 7,1 procent van het totale aanbod van Colombia en de export groeide met 21,9 procent ten opzichte van 2022.

Het proces van het herstel van de economische en handelsbetrekkingen tussen Colombia en Venezuela begon in september 2022.

Bron :
Foto:orinocotribune.com