Colombia’s meest moderne raffinaderij van Latijns-Amerika ingehuldigd

De door de Colombiaanse staat gecontroleerde oliebedrijf Ecopetrol heeft op woensdag een raffinaderij in de Caribische stad Cartagena ingehuldigd, dat een capaciteit heeft van 165 duizend vaten ruwe olie per dag en is uitgerust met de meest moderne technologieën van Latijns-Amerika.

De upgrade van de raffinaderij in Cartagena (Reficar) zal tegen maart 2016 volledig operationeel zijn. De uitbreiding en het vernieuwen van de raffinaderij heeft een kostenplaatje van meer dan 8 miljoen dollar.

De raffinaderij zou goed zijn voor maar liefst 1 procent van Colombia’s bruto binnenlands product en 10 procent van het industriële BBP, zei president Juan Manuel Santos tijdens de openingsceremonie.

Eenmaal volledig operationeel kunnen de verschillende eenheden 220 ton zwavel per dag verwerken en tussen de 2400 ton en 2700 ton kolen per dag.

Bovendien zal de raffinaderij olie bijproducten produceren die Colombia nooit eerder heeft geproduceerd zoals cokes (kooks).

Het zwavelgehalte van de diesel dat geproduceerd wordt zal 10 delen per miljoen zijn vergeleken met de 2400 ppm voorheen. “In het geval van benzine daalt ook het zwavelgehalte van 800 tot minder dan 50 delen per miljoen,” zei Santos, die de positieve impact op het milieu prees.

Nieuwe productiemogelijkheden maakt ook het importeren van vele petroleumderivaten voor Colombia overbodig volgens Santos, daarnaast zal de winst van de raffinaderij verdrievoudigen van $ 6 tot $ 18 per geproduceerde vat.

“We zullen veel efficiënter worden en veel meer concurrerend zijn en dat vergroot weer de mogelijkheden van het Ministerie van Financiën”, zei Santos.

De nieuwe raffinaderij van Cartagena zal dagelijks een geschatte omzet maken van $ 20 miljoen dollar en een dagelijks geschatte bruto winst van $ 3 miljoen dollar, vertelde Santos tijdens de inhuldiging en voegde er aan toe dat de raffinaderij een belangrijke stap is in Colombia’s ontwikkeling.

presi-565x318

Reficar-659x380

refineria-cartagena-D-gm