Congres keurt begrotingswet voor royalty’s goed

Het Congres van Colombia heeft woensdag een begroting goedgekeurd voor het investeren van miljarden dollars aan royalty’s uit de exploitatie van koolwaterstoffen en mineralen.

De begroting van 31,3 biljoen peso (6,369 miljard dollar) voor 2023 en 2024 is bedoeld om meer sociale uitgaven te financieren in de plattelandsgebieden van Colombia, een belangrijke belofte van de in augustus aangetreden linkse president Gustavo Petro.

“Dit is een nieuwe bijdrage om de economische activiteit volgend jaar te ondersteunen”, zei minister van Financiën Jose Antonio Ocampo na de goedkeuring van het wetsontwerp.

Volgens het wetsontwerp zal 76% van de totale middelen afkomstig zijn van de exploitatie van koolwaterstoffen en de resterende 24% van de mijnbouw.

Samen vertegenwoordigen de hulpbronnen 2,21% van het bruto binnenlands product (BBP) van het Zuid-Amerikaanse land.

Minister van Energie en Mijnbouw Irene Velez noemde de goedkeuring “zeer goed nieuws” voor delen van Colombia die afhankelijk zijn van de winningsindustrie, aangezien de begroting het scheppen van banen zal financieren en duurzame economische ontwikkeling zal stimuleren.

Bron :
Foto:portafolio.co