Congres maakt balans op van Gustavo Petro’s 100 dagen in functie

De regering van Gustavo Petro is nu 100 dagen in functie en het congres heeft de balans opgemaakt.

De regering van Gustavo Petro heeft haar eerste 100 dagen achter de rug, en in het congres hebben verschillende fracties de balans opgemaakt van de eerste linkse president.
Hervormingen:

De regering van Petro is erin geslaagd drie voorstellen in het gezelschap van de regeringscoalitie goed te keuren: het project “Totale Vrede”, de belastinghervorming en de bekrachtiging van het Escazú-akkoord.

“De eerste 100 dagen van de regering Petro zijn bitterzoet”, zei Jennifer Pedraza, vertegenwoordiger van de politieke partij Dignidad, tegen radiozender La FM. Zij verwelkomde het herstel van de diplomatieke betrekkingen met Venezuela.

“Er zijn mislukkingen in termen van verandering omdat het voorstel om kleine bedrijven minder belasting te laten betalen, zoals beloofd in de campagne, werd teruggedraaid”, voegde Pedraza eraan toe, met betrekking tot de belastinghervorming.

De regering heeft ook bijgedragen tot een beleid van “totale vrede”, gaande van de goedkeuring van een voorstel voor besprekingen met dissidenten van de FARC tot de hervatting van de besprekingen met het ELN.

“Sinds de uitvoering van het vredesakkoord is er een gunstig politiek klimaat en is er vooruitgang geboekt met het voorstel voor een Agrarische Rechtspraak om landconflicten op te lossen, zei de vertegenwoordiger van de vredeszetels, Diógenes Quintero.

“In zijn regering zijn er nog steeds portefeuilles waarvan niet duidelijk is welke rol zij spelen,” aldus Wadith Mandur, een vertegenwoordiger van de Conservatieven die kritiek heeft op het optreden van de minister van Mijnbouw, Irene Vélez.

Op economisch gebied wees Manzur er echter op dat “zij zichzelf hebben gecorrigeerd door het woordvoerderschap van de minister van Binnenlandse Zaken, Alfonso Prada, en de minister van Financiën, José Antonio Ocampo”, na de goedkeuring van de belastinghervorming.

Cambio Radical benadrukte de inspanningen van de minister van Huisvesting, Catalina Velasco. “Ze heeft zich ingezet voor de ‘Mi Casa Ya’ subsidies,” zei afgevaardigde Carolina Arbeláez.

De Groene Partij noemde de goedkeuring door de regering van het Escazú-akkoord, een “campagnebelofte voor de bescherming van milieuleiders”, een “succes”, aldus vertegenwoordiger Carolina Giraldo Botero.

“We hebben een touwtrekkerij gezien” tussen de regering en het congres bij de goedkeuring van de belastinghervorming, voegde Giraldo eraan toe, die herhaalde dat de wetgevende macht veeleisend moet zijn tegenover de uitvoerende macht.

De vertegenwoordiger van Cambio Radical, Carolina Arbeláez, herhaalde haar standpunt om het werkteam verder aan te scherpen. “We moeten ministers hebben die voorbereid zijn op een wereldwijde economische crisis”, voegde ze eraan toe.

Bron :
Foto:lafm.com.co