Copa América 2024: Colombia speelt gelijk tegen Brazilië 1-1

Het Colombiaans elftal onder leiding van Néstor Lorenzo is onverslaanbaar! Op de derde en laatste datum van de groepsfase kwam de nationale ploeg op gelijke hoogte met Brazilië (1-1) in het Levi’s Stadion en stelde de eerste plaats veilig in Groep D. Hiermee staat de nationale ploeg tegenover elkaar in de kwartfinales van het team van Panama, dat als tweede eindigde in groep C.

De wedstrijd die in Santa Clara, Californië werd gespeeld, werd bepaald met scores van Raphinha voor de Brazilianen en Daniel Muñoz voor de Colombianen. Ook Jefferson Lerma zal vanwege een opeenstapeling van kaarten niet aanwezig zijn in de volgende fase.

Het duel tussen beide teams begon met behoorlijk wat emoties voor elke ploeg. In de achtste minuut had de nationale ploeg het voor elkaar met een trefzeker schot van James Rodríguez, dat uiteindelijk tegen de lat belandde.

Amper twee minuten na bovenstaande reageerde de vijfvoudig wereldkampioen namens Bruno Guimaraes. De middenvelder uit Newcastle schoof alleen door het midden van het veld en ontketende een krachtig schot op middellange afstand, dat gered werd door Camilo Vargas.

En net toen de nationale ploeg op haar best leek, profiteerden de Carioca’s. Raphinha nam een vrije trap voor het strafschopgebied, op bijna 30 meter van het doel van Vargas. De vleugelspeler van FC Barcelona schoot en knalde de bal in de linkerhoek van het doel. Het was een uitzonderlijke treffer die het Levi’s Stadium tot zwijgen bracht.

Colombia, dat de stand gelijk moest trekken om aan kop van de groep te blijven, kwam meer naar voren en probeerde veel druk uit te oefenen. Daardoor maakten ze gevaarlijke overtredingen in de buurt van het doel van de tegenstander, wat zich gaandeweg uitbetaalde. Na 19 minuten gaf James Rodríguez een voorzet vanaf de flank, die schitterend werd ingekopt door Dávinson Sánchez.

De vreugde van de ploeg van Néstor Lorenzo was van korte duur, want de grensrechter keurde de actie af vanwege vermeend buitenspel. Hoewel de VAR uiteindelijk de beslissing van de assistent-scheidsrechter bekrachtigde, waren er in de televisie-uitzending onduidelijke beelden te zien van de lijnen die werden getrokken. Het was onduidelijk of het werd getrokken met de positie van Sanchez of die van Jhon Cordoba, die blijkbaar degene was die buitenspel stond, maar niet betrokken was bij de actie.

Later verhitte het duel. Deiver Machado werd op de vleugel neergehaald door Raphinha en João Gomes schopte gefrustreerd de bal tegen Machado terwijl hij op de grond lag. Er brak meteen een handgemeen uit, Jefferson Lerma duwde een tegenstander en kreeg uiteindelijk een gele kaart, wat betekende dat hij niet zal spelen in de kwartfinales.

De Colombiaanse ploeg bleef gevaar stichten uit vrije ballen. James Rodríguez nam een vrije trap vanaf de linkerflank, maar Alisson redde met een reflex. Het was een prachtig doelpunt van James.

In de blessuretijd wurmde Jhon Córdoba de bal langs Alisson, die de trap miste en de bal voor Luis Díaz liet liggen. De Liverpool-spits schikte zich zo goed als hij kon en schoot met meer kracht dan plaatsing, waardoor de doelman redde. En net toen het erop leek dat het allemaal voorbij zou zijn, brak James op links door en zette Córdoba op de rand van het strafschopgebied op, die een uitzonderlijke pass naar Muñoz gleed voor een solo-afronding. De stand was gelijk en het was rust.

Voor de tweede helft wisselden beide teams. Voor Colombia kwam Jhon Mojica op de linkervleugel voor Deiver Machado; voor Brazilië stond Lucas Paquetá zijn plaats op het middenveld af aan Andreas Pereira.

Brazilië begon het spel te domineren. In de 59e minuut kwam Raphinha dichtbij de voorsprong met een vrije trap dicht bij het strafschopgebied, die maar net naast de rechterpaal van Camilo Vargas ging. Een grote kans was verkeken. De ‘Tricolor’ probeerden zich te ontworstelen aan de dominantie van hun tegenstanders, maar vonden geen ruimte.

Naarmate de minuten verstreken, begon de intensiteit van de wedstrijd af te nemen. De duizeling van de eerste helft was verdwenen en beide teams namen hun toevlucht tot balbezit om te verdedigen zonder de gelijkmaker te riskeren. Er gebeurde weinig.

In de 64ste minuut ontweek Luis Díaz zijn tegenstanders vanuit het centrum naar rechts, waar hij aflegde op James Rodríguez, die vervolgens een uitzonderlijke voorzet gaf aan Jhon Córdoba. Hij kopte de bal langs Marquinhos, maar de bal viel uiteindelijk in de handen van doelman Alisson.

Néstor Lorenzo bracht wijzigingen aan in zijn team. Richard Ríos en Córdoba maakten plaats voor Matheus Uribe en Rafael Santos Borré. Later werd James gewisseld. Hij verliet het veld onder applaus, droeg de aanvoerdersband over aan Matheus en werd vervangen door Jorge Carrascal.

Met meer zuurstof in de ploeg nam Colombia de controle over het spel over. Door hun voortdurende benaderingen richting het doel kregen ze meer kansen. Eerst probeerde Jorge Carrascal een rebound te pakken in het strafschopgebied en schoot over het doel, maar Alisson reageerde goed; daarna vond een perfecte voorzet vanaf de linkerflank door Luis Diaz, echter miste Rafael Santos Borré ongelooflijk het doel.

Zonder tijd voor meer eindigde de wedstrijd tussen Colombia en Brazilië in een 1-1 gelijkspel in het Levi’s Stadium in Santa Clara, Californië. Met dit resultaat gaat de nationale ploeg door naar de kwartfinales als leider in Groep D en hun volgende wedstrijd is tegen Panama op zaterdag 6 juli.