Copa América 2024: Colombia verslaat Costa Rica met 3-0

Clombia heeft vrijdag in het State Farm Stadium in Glendale, Arizona, met 3-0 gewonnen van Costa Rica in Groep D van de 2024 CONMEBOL Copa America.

Colombia staat na twee wedstrijden bovenaan met zes punten, voor Costa Rica en Brazilië die elk één punt hebben. Paraguay staat onderaan met nul punten.

‘Los Cafeteros’, die de avond als eerste eindigen in de groep ongeacht het latere resultaat, boekten een tiende overwinning op rij en een 25e wedstrijd zonder nederlaag terwijl ze hun eerste Copa America-titel sinds 2001 nastreven.

Een gelijkspel tussen Brazilië en Paraguay zou Nestor Lorenzo’s ploeg de toppositie in de groep kunnen bezorgen, waardoor een waarschijnlijke kwartfinale tegen Uruguay wordt vermeden.

Zo niet, dan zou een gelijkspel in hun laatste groepswedstrijd tegen Brazilië op dinsdag voldoende moeten zijn.

Ondanks het verlies is Costa Rica, dat één punt heeft, nog steeds in de running, maar ze moeten winnen in hun laatste wedstrijd tegen Paraguay en hopen dat andere resultaten hun kant opvallen.

Colombia begon goed aan de wedstrijd en nam in de 31e minuut de leiding via Liverpool-vleugelspeler Diaz, die zelfverzekerd een strafschop nam nadat Costa Rica-doelman Patrick Sequeira Cordoba in het strafschopgebied omver had gelopen.

Toen Costa Rica op zoek ging naar de gelijkmaker, liet het zichzelf open op de helft van de tegenstander en Colombia strafte dat meteen af. Sanchez kopte in de 59e minuut de corner van Jhon Arias van dichtbij langs doelman Sequeira.

Na het scoren hield Sanchez het shirt omhoog van teamgenoot Jhon Lucumi, die de wedstrijd miste vanwege een blessure.

De 3-0 viel drie minuten later al. Sánchez dribbelde het middenveld in en legde af op James, die nog altijd liet zien over een heerlijke steekpass te beschikken. Córdoba schatte de pass op waarde, dacht niet na en vond met een poeier de juiste kant van het zijnet: 3-0. De gele kaart die de Krasnodar-spits kreeg voor het uittrekken van zijn shirt, nam hij voor lief.

De vierde kwam dichtbij in de 76ste minuut, toen Luis Díaz na een counter Yaser Asprila assisteerde, die vrij naar binnen leek te komen. Hij bereikte de rand van het strafschopgebied en schoot met zijn linkervoet net naast de linkerpaal.

Colombia neemt op dinsdag 2 juli om 20.00 uur (Nederlandse tijd: 3 juli om 3 uur ’s nachts) het op tegen Brazilië in het Levi’s Stadium in Santa Clara, Californië.