Copa América 2024: Colombia verslaat Panama met 5-0 en gaat door naar halve finales

Het Colombiaanse nationale team beleefde een magische avond in het State Farm Stadium in Phoenix, waar ze hun tegenhanger uit Panama met 5-0 versloegen en daarmee hun doorgang naar de halve finales van de Copa América 2024 veilig hebben gesteld.

La Tricolor had zich gekwalificeerd voor de kwartfinales na de eerste plaats in Groep D, waar ze Paraguay en Costa Rica versloegen voordat ze hun campagne afsloten met een gelijkspel tegen Brazilië. Met deze resultaten behielden ze hun ongeslagen reeks van 26 wedstrijden (waarvan 23 sinds Nestor Lorenzo het roer overnam als coach).

Panama,de Canaleros, van hun kant stuiterden terug van hun verlies tegen Uruguay op de eerste dag van Groep C door de Verenigde Staten en Bolivia te verslaan in hun volgende wedstrijden en zo als tweede te eindigen.

Colombia leek vanaf de eerste minuut beter gepositioneerd op de helft van de tegenstander en kwam in de achtste minuut op voorsprong nadat een hoekschop van James Rodriguez op het hoofd van Jhon Cordoba belandde en de aanwezige fans in het stadion in Glendale in feeststemming bracht.

Na 15 minuten leidde een overtreding van Orlando Mosquera op Jhon Arias in het gebied ertoe dat de scheidsrechter een strafschop toekende in het voordeel van Colombia. Na beoordeling van het spel op de VAR werd de beslissing bekrachtigd en had James Rodríguez de leiding over het omzetten van de strafschop in een doelpunt, waardoor de voorsprong werd uitgebreid naar 2-0.

Hoewel Panama dicht bij een doelpunt kwam dat gered werd door doelman Camilo Vargas, kwam de derde na een slimme actie van James, waarbij hij Luis Diaz met een lange pass klaarstoomde en profiteerde van het feit dat de verdediging van de tegenstander vooruitgeschoven was. Hij schoot vervolgens langs de keeper en maakte er drie aan het einde van de eerste helft.

Voor de tweede helft verfriste Lorenzo het team met de introductie van spelers als Luis Sinisterra en Jorge Carrascal. Hoewel het erop leek dat het speltempo en de intensiteit op de helft van de tegenstander was gedaald, lukte het ze om de vierde om te zetten in de 25e minuut met een schot van Richard Ríos van buiten het strafschopgebied.

De actie zorgde voor enige verwarring omdat de Italiaanse scheidsrechter Maurizio Marini een overtreding op Daniel Muñoz had geconstateerd. Hij liet het spel echter doorgaan en Colombia vierde de avond in de staat Arizona met de vierde goal.

Miguel Angel Borja, die in de tweede helft in het veld kwam, benutte een penalty die was toegekend na een overtreding op Santiago Arias in het strafschopgebied van Panama. Zo rondden de Cafeteros een overwinning af waarin ze van begin tot eind hun superioriteit toonden.

Colombia ontmoet Uruguay in de halve finales van de Copa America, nadat Uruguay in de kwartfinales Brazilië heeft weten te verslagen met penalty’s. Deze wedstrijd vindt aanstaande woensdag 10 april plaats in het Bank of America Stadium in Charlotte.