Daniel Felipe Martínez tweede in de Giro d’Italia

Daniel Felipe Martínez heeft zondag officieel het beste resultaat uit zijn wielercarrière behaald. De 28-jarige inwoner van Soacha werd tweede in de 107e editie van de Giro d’Italia in Rome.

De titel is historisch voor Colombia, dat niet meer op het podium had gestaan in een van de drie grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) sinds Egan Bernal drie jaar geleden, in 2021, de maglia rosa aantrok.

Als hoofdspeler van zijn wielerploeg BORA – hansgrohe, vierde Martinez het beste resultaat uit zijn carrière, een tweede plaats op het podium van een grote ronde waar hij acht jaar geleden al naar op zoek was toen hij de sprong naar Europa maakte.

Met zijn historische podiumplaats voegde Daniel Felipe Martínez zich bij de lijst van belangrijkste wielrenners in de geschiedenis van Colombia: degenen die in grote rondes op het podium hebben gestaan.

Aan de kant van de Giro d’Italia, de grote ronde waarin de Scarabajos de meeste resultaten hebben behaald, hebben alleen Nairo Quintana (2014), die ook tweede werd in 2017, en Egan Bernal (2021) de Giro d’Italia gewonnen. Rigoberto Urán was in 2013 en 2014 tweede en Esteban Chaves ook, in 2016. Miguel Ángel “Supermán” López was derde in 2018.

Nu voegt Martínez zich bij de lijst met een historische tweede plaats die hem op gelijke hoogte brengt met Rigoberto Urán en Esteban Chaves.

De Sloveen Tadej Pogacar heeft, met bijna tien minuten voorsprong op Martinez, de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De 25-jarige kopman van UAE Team Emirates stond deze Giro op eenzame hoogte en droeg het roze vanaf de tweede etappe. Hij won in totaal zes ritten, een zeldzaamheid voor een klassementsrenner in een grote ronde. Tim Merlier won in de straten van Rome de slotetappe. De Belg van Soudal was de snelste in een massasprint.

Bron :
Foto:caracol.com.co