De Colombiaanse industrie begint het jaar sterk

Er is goed nieuws in de Colombiaanse economische sector, die sterk beïnvloed werd door de ineenstorting van de olieprijzen, hogere inflatie, de daling van de mijnbouw en een mogelijke rantsoenering van elektriciteit. Het Colombiaanse agentschap van de statistieken (DANE) meldde vandaag dat in januari van dit jaar de industrie groeide met 8,2%, een cijfer dat iedereen positief verrast.

De groei staat in contrast met de daling van 3% in dezelfde maand van vorig jaar en laat volgens minister van Financiën Mauricio Cárdenas zien dat de industrie “de nieuwe locomotief van de economische groei is”.

Sinds juni 2015 laat de productie van de industrie positieve getallen zien en een grote piek in de maand januari met een stijging van 8,2 procent. De handel steeg op een gematigde manier met 2,2 procent.

Een van de sectoren die de groei stuwde was de olieraffinage die een groei doorging van 26,6% als gevolg van het opstarten van de vernieuwde raffinaderij in Cartagena (Reficar).

Echter zijn de goede prestaties van de industrie ook te danken aan de drankindustrie die steeg met 15,7%, metalen en mineralen 11,4%, voertuigen 59,2%, geneesmiddelen en chemicaliën 14,0%, confectie 7,3% en zuivelproducten 5,4%.

Cardenas stelt dat deze gegevens laten zien dat de programma’s van de overheid zijn vruchten beginnen af ​​te werpen en er voor zorgen dat onder andere de industrie, de landbouw en het toerisme de belangrijkste motoren zullen zijn van de economische groei in de komende jaren.

Van de 39 industriële activiteiten die door DANE zijn gemeld hebben 24 van hen een positieve groei en de omzet van de industrie steeg met 6,5%

President van de Nationale Vereniging van Industriëlen (ANDI), Bruce Mac Master, zegt dat ongeacht de 4,3% groei in de olieraffinage, de prestaties van de sector zeer positief zijn. Echter, erkende hij dat er nog een lange weg te gaan is voor de industrie de economische groei van het land geheel zal leiden, als je bedenkt dat in 12 maanden tijd de stijging van de sector 1,7% is.

Het doel van de regering is dat in dit jaar de industrie een groei van 8% maakt.