De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft ontslag genomen

De minister van Buitenlandse Zaken van Colombia, Álvaro Leyva, kondigde deze woensdag aan dat hij zijn functie neerlegt nadat de Colombiaanse procureur-generaal twee weken geleden zijn schorsing aankondigde vanwege de vermeende onregelmatigheden bij een aanbesteding voor de keuze van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van paspoorten in het land.

De minister kondigde aan dat hij zich zal houden aan de schorsing die eind januari door de Colombiaanse procureur-generaal werd uitgevaardigd wegens onregelmatigheden bij de openbare aanbesteding voor de uitgifte van paspoorten, na dagen van juridisch debat waarin hij had geweigerd zijn functie neer te leggen en werd beschuldigd van “minachting van het hof”.

“Ik ben zo vrij om het publiek te informeren dat ik vandaag op de hoogte ben gebracht van het besluit van de procureur-generaal van de natie om de schorsing van mijn positie als minister van Buitenlandse Zaken te bevestigen. In dit verband deel ik u mee dat ik mij houd aan het besluit, waarbij ik mij distantieer van de uitoefening van mijn functies,” zei hij.

Leyva legde uit dat hij zijn functie als minister bleef uitoefenen “met dien verstande, en met het advies van zijn advocaat, dat het de disciplinaire onderzoekskamer zelf was (…) die opdracht gaf om een kopie van het besluit naar de president van de Republiek te sturen zodat hij zich kon houden aan de voorlopige schorsingsmaatregel”.

Hierna stuurde hij een brief naar de procureur-generaal, Margarita Cabello, waarin hij de redenen voor zijn beslissing uitlegde: “Niettegenstaande het bovenstaande, na deze hermeneutische discussie in de uitspraak die het niveau van raadpleging oploste, ga ik dienovereenkomstig verder”, zei hij.

President Gustavo Petro heeft kritiek geuit op de maatregel van de procureur-generaal, die volgens hem “de figuur van zelf-schorsing” heeft gecreëerd. “Het is de president die benoemt en het is de president die schorst”, concludeerde hij via zijn profiel op het sociale netwerk X, voorheen bekend als Twitter.

Op 24 januari werd het hoofd van de Colombiaanse diplomatie voor drie maanden geschorst omdat hij een openbare aanbesteding voor het vinden van een bedrijf dat paspoorten moet uitgeven ongeldig had verklaard en vervolgens een noodtoestand had afgekondigd, zonder dat daar blijkbaar objectieve redenen voor waren. Sindsdien is Leyva doorgegaan met het ondertekenen van contracten en benoemingen ondanks het feit dat de schorsing onmiddellijk was. Na het bevel beweerde Petro dat het een maatregel was om een volksregering in het land te voorkomen.

Bron :
Foto:lafm.com.co