De dood van leider FARC-dissidenten Ivan Marquez door bronnen bevestigd

Iets meer dan een jaar nadat de voormalige hoofdonderhandelaar voor vrede van de FARC, alias Iván Marquez, werd verondersteld te herstellen van kritieke wonden die hij opliep tijdens een hinderlaag, bevestigden Colombiaanse nieuwsbronnen donderdag dat de dissidente frontcommandant van de “Tweede Marquetalia” is overleden.

Hoewel het gerucht ging dat Márquez op 30 juni 2022 was opgenomen in een ziekenhuis in Caracas, Venezuela, nadat hij een aanval op zijn rebellenkamp in het buurland had overleefd, gaf het Venezolaanse regime van Nicolás Maduro geen informatie vrij over de verblijfplaats van een van Colombia’s meest gezochte criminelen.

Het nieuws dat Luciano Marín Arango in 2022 gedood zou zijn door rivaliserende dissidenten van de FARC kon niet bevestigd worden door het Colombiaanse Ministerie van Defensie, in tegenstelling tot andere dissidente commandanten van de FARC die vorig jaar gedood werden door illegale gewapende groepen die opereren langs de grens tussen Colombia en Venezuela.

Iván Márquez zou enkele uren na de hinderlaag in Caicara del Orinoco door het Venezolaanse leger zijn afgevoerd. Venezolaanse nieuwsbronnen beweerden dat Márquez op het moment van de aanval een beveiliging had van 20 strijders en vijf waakhonden.

Márquez woonde al meer dan zeven maanden in Venezuela en verplaatste zich gemakkelijk tussen de staten Bolívar, Amazonas en Apure. FARC dissidente commandanten Seuxis Hernández Solarte, alias “Jesús Santrich,” Hernán Darío Velásquez, alias “El Paisa,” en Henry Castellanos Garzón, alias “Romaña” – van FARC’s omgedoopte Tweede Marquetalia – stierven vorig jaar ook in Venezuela.

Venezolaanse nieuwsbronnen beweerden dat de aanval op het kamp van Iván Márquez was georkestreerd door FARC-dissidenten van het “Gentil Duarte”-front als vergelding voor een territoriaal geschil over drugshandel en illegale goudwinning.

Márquez was een van de meest zichtbare FARC-commandanten tijdens de vredesonderhandelingen met de regering van president Juan Manuel Santos. De vier jaar durende onderhandelingen in Havana, Cuba, resulteerden in 2016 in het slotakkoord. De FARC-dissidenten keerden in 2019 de rug toe naar het vredesproces en formaliseerde de oprichting van het FARC dissidentenfront in een videoverklaring.

Zonder bevestiging van Miraflores dat Márquez was overleden tijdens de aanval op 30 juni 2022, is het lot van Iván Márquez een zwaar bewaakt geheim gebleven, zelfs nadat Gustavo Petro was beëdigd als de eerste linkse president van Colombia. Het CM& nieuwsnetwerk beweert dat Márquez al meer dan een jaar in een vegetatieve toestand verkeerde en stierf als gevolg van granaatscherven in zijn hoofd.

Volgens informatie van de militaire inlichtingendienst wordt de “Tweede Marquetalia” van Márquez beschouwd als de vierde gevaarlijkste illegale gewapende groep die actief is in Colombia, overtroffen door de ELN-guerrilla, de Clan del Golfo en de FARC-dissidenten van de “Estado Mayor Central” onder leiding van alias Iván Mordisco. De “Tweede Marquetalia” heeft naar schatting 1.650 strijders.

De officiële dood van Márquez is nog niet bevestigd door de Colombiaanse autoriteiten, ondanks het herstel van volledige diplomatieke betrekkingen en het delen van inlichtingen met de Venezolaanse regering. “We hebben geen bevestiging van wat er gezegd is over Iván Márquez,” verklaarde minister van Defensie Iván Velásquez donderdagavond.

Bron :
Foto:rcnradio.com