De metro van Medellín bestaat 20 jaar

Metro de Medellín, het metrostelsel van de Colombiaanse stad Medellín en de omliggende Aburra-vallei (Valle de Aburrá) bestaat 20 jaar.

In 1979 op 31 mei werd door de overheden van Medellín en Antioquia een vervoersbedrijf opgericht voor de toekomstige metro. Na economisch en technisch onderzoek werd het project in 1980 voorgedragen aan de regering van het land. Deze ging in 1982 akkoord en in 1984 begonnen de gecontracteerde bedrijven uit Spanje en Duitsland aan de bouw van het systeem.

Precies 20 jaar geleden op 30 november 1995 om 11 uur ’s ochtends werd de eerste lijn van de metro, lijn A, in gebruik genomen. Een jaar later volgde de tweede lijn van het metrosysteem, lijn B. De metro van Medellín met een lengte van 29 kilometer en bestaande uit 27 stations had het een kostenplaatje van 2.174 miljoen dollar.

metrocable_Medellin

Op 7 augustus 2004 werd het metrosysteem uitgebreid met de Metrocable, lijn K, een gondeldienst in het noordoosten van de stad. Deze gondeldienst was de eerste kabelbaan in Colombia en tevens de eerste in Latijns-Amerika. De tweede gondeldienst, lijn J werd op 3 maart 2008 in gebruik genomen in het westelijk deel van Medellín. In februari 2010 werd de eerste toeristische lijn, lijn L, in het oosten van de stad in werking gesteld. Op dit moment bouwt men aan twee nieuwe lijnen (H, M) die in verbinding staan met de nieuwe tramlijn van de stad.

Het netwerk van Metro de Medellín is in 2011, 2012, en 2013 uitgebreid met verschillende busdiensten aansluitend op hun metro en metrocable.

tranvia_Medellin

Dit jaar is in opdracht van de gemeente van Medellín gestart met een tramlijn. Deze wordt beheerd door Metro de Medellín. Na 30 jaar afscheid te hebben genomen van de laatste trams van Medellín is in oktober van dit jaar de enige tram van Colombia in werking gesteld.

Medellin-Metro-Medellin-Colombia

Het netwerk van Metro de Medellín omspant zes gemeenten: Bello, Medellín, Itagui, Envigado, Sabaneta en La Estrella en heeft routes naar andere nabijgelegen gemeenten geïntegreerd.

De metro van Medellín is nog steeds de enige van het land, hoewel er plannen zijn voor een metro in Bogota.