De vader van voetballer Luis Díaz is vrijgelaten

Luis Manuel Díaz, vader van de Colombiaanse voetballer Luis Díaz, werd vandaag vrijgelaten nadat hij 13 dagen door de guerrillabeweging ELN was ontvoerd in Barrancas in het departement La Guajira.

De bevrijdingsoperatie begon woensdag toen een humanitaire missie, bestaande uit de VN en de Katholieke Kerk, naar de grens met Venezuela reisde om met het front Guerra Norte van de guerrilla te spreken.

Donderdag reisde een helikopter naar Perijá en daar werd de vader van de Colombiaanse voetballer overgedragen.

Luis Manuel wordt ter controle overgebracht naar een ziekenhuis in Valledupar en als zijn conditie goed is, wordt hij herenigd met zijn familie in Barrancas.

Foto: Bisschoppenconferentie van Colombia

Op de eerste beelden zie je de vader van Luis Díaz met een beetje baard en zijn uitdrukking weerspiegelt fysieke vermoeidheid. Afgevaardigden van de missie wijzen er echter op dat hij blijkbaar in goede gezondheid verkeert.

ELN-guerrillastrijders ontvoerden de ouders van de Liverpool-vleugelspits op 28 oktober toen ze in een busje reisden in Barrancas, de inheemse stad waar de familie vandaan komt in het departement La Guajira. Diezelfde dag werd Cilenis Marulanda, de moeder van de voetballer, vrijgelaten.

De vrijlating van ‘Mane’, zoals Luis Manuel liefkozend wordt genoemd, werd enkele dagen ontsierd nadat de guerrillastrijders hun verantwoordelijkheid voor de ontvoering hadden erkend.

Ze wezen er eerst op dat militaire druk “de uitvoering van het vrijlatingsplan op een snelle en veilige manier” niet mogelijk maakte, dus trok het leger zijn troepen terug. De vader van de Colombiaanse aanvaller werd echter niet overgedragen.

Pas donderdagochtend begon het bevrijdingsproces, toen humanitaire organisaties door het ELN werden benaderd om het proces van de bevrijding van Luis Manuel Díaz in gang te zetten.

Foto: antena3.com

De hoofdonderhandelaar van de regering, Otty Patiño, legde toen uit dat het ELN zichzelf heeft gerechtvaardigd door te zeggen dat ze de man hadden ontvoerd zonder te weten dat hij de vader van Luis Díaz was.

“We zijn blij dat we de vrijlating van Luis Manuel Díaz kunnen melden en dat hij veilig en wel kan terugkeren naar zijn familie en zijn gemeenschap. We hopen dat hij snel zijn gemoedsrust zal hervinden, die verstoord was door een gebeurtenis die nooit had mogen plaatsvinden. We zullen aandachtig luisteren naar elk verzoek van de familie Díaz”, meldde de regeringsdelegatie die onderhandelt met het ELN.

De Colombiaanse regering gaf aan dat president Gustavo Petro na de vrijlating met de heer Díaz heeft gesproken en heeft verzekerd dat hij in goede gezondheid verkeert. “Zijn grootste wens is om naar Engeland te reizen om zijn zoon te ontmoeten.”

Bron :
Foto:semana.com