De VN dringt aan op de vrijlating van vier gijzelaars in Colombia

Dinsdag heeft de vertegenwoordiger van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHCR) in Colombia, Juliette De Rivero, opgeroepen tot de vrijlating van vier mensen die naar verluidt gegijzeld worden in het departement, Arauca aan de grens met Venezuela.

Het eerste geval betreft Hugo Vanegas, een boer die afgelopen 12 december verdween ergens in de gemeente Tame zonder enige informatie over zijn verblijfplaats, zei UNHCR via zijn sociale netwerken.

De organisatie eiste ook de vrijlating van Juan Pablo Guerrero, Miguel Antonio Guerrero en José Luciano Mora, van wie de laatste in gevangenschap meerderjarig werd.

Deze mensen worden al ruim twee maanden ontvoerd, maar het is nog steeds niet bekend welke gewapende groepering hen vasthoudt.

In Arauca, een van de moeilijkste regio’s van Colombia, strijden guerrilla’s van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en dissidenten van de voormalige FARC om territoriale controle.

De afgelopen weken hebben zowel de ELN als de Estado Mayor Central (EMC), de belangrijkste dissidentengroep binnen de FARC, aangekondigd dat ze zullen stoppen met ontvoeringen uit winstoogmerk te midden van vredesonderhandelingen met de regering van Colombia.

Het bureau van de Ombudsman van Colombia meldde vorige week dat het op de hoogte is van 91 ontvoeringen dit jaar, waaronder drie minderjarigen die volgens overheidsrapporten nog steeds worden vastgehouden.

Bron :
Foto:Naciones Unidas Derechos Humanos Colombia