De week van steunbetuigingen en protesten

Vandaag zal president Gustavo Petro voor het congres het project voor de hervorming van het gezondheidsstelsel indienen, een ambitieus initiatief dat een van de belangrijkste vlaggenschepen van zijn regering is, maar ook een van de meest in twijfel getrokken door een deel van de oppositie .

Deze omstreden hervormingswet en de wetsvoorstellen inzake belastingen, pensioenen en justitie hebben de spanningen doen oplaaien in het land, dat sinds het aantreden van de linkse leider meer dan zes maanden geleden gespannen is.

Deze week zal de eerste strijd tussen de nationale regering en de oppositie op straat plaatsvinden.

Mobilisaties tegen en voor de regering van Gustavo Petro, die gepland staan ​​voor deze dinsdag de 14e en woensdag de 15e, zullen de krachten meten tussen de volkssectoren die de gevolgen voelen van een duidelijke polarisatie.

In het geval van 14e februari zullen de door president Petro bijeengeroepen marsen gericht zijn op het ondersteunen van de inspanningen en hervormingen die door de huidige regering worden gesocialiseerd en voorgesteld.

De “grote sociale dialoog”, zoals deze mars door de regering is genoemd, zal plaatsvinden op het Plaza de Armas, waar Gustavo Petro een toespraak tot de burgers zal houden.

“Doe mee op 14 februari. Laat gezondheid voor het hele Colombiaanse volk zijn, laat gezondheid voor Colombia zijn. Vanaf het plein van Bolivar in Bogota zal ik Colombia toespreken op alle openbare pleinen van het land. De verandering en de hervormingen zijn aangekomen, schreef de Colombiaanse president op Twitter.

Ook Clara López Obregón van Pacto Histórico por Colombia, die via haar sociale netwerken de Colombianen oproept de door deze regering voorgestelde verandering te steunen, sloot zich bij dit initiatief aan. “Voor het eerst in de geschiedenis van Colombia hebben we op democratische wijze bij de stembusgang een verandering bereikt. Deze dinsdag 14 februari gaan we de straat op om onze wens en wil tot verandering te rechtvaardigen. Wij willen een Colombia dat een wereldmacht voor het leven is,” zei zij.

Het eerste protest tegen de regering van Petro vond afgelopen zondag plaats, een demonstratie die de steun kreeg van kooplieden, rechtse burgers en enkele leden van het Democratisch Centrum. Deze mars werd bijgewoond door de voormalige president en voormalig senator Álvaro Uribe, evenals de voormalige burgemeester van Río Negro, Andrés Julián Rendón, die hun onenigheid uitten met het huidige bestuur van Daniel Quintero, burgemeester van Medellín.

De oppositie zal ook deze week een reeks demonstraties houden en protesteren tegen de hervormingen van de regering van Petro. Zoals bekend wordt de mobilisatie geleid door congreslid Miguel Polo Polo, die had gevraagd het protest op 14 februari te laten plaatsvinden, maar omdat de nationale regering de burgers heeft opgeroepen haar voorstellen die het congres zullen bereiken op straat te bespreken, heeft Polo Polo besloten de datum te verschuiven naar 15 februari.

Bron :
Foto:lafm.com.co