Departement Santander opgeschrikt door aardbeving van 5,9

Een aardbeving met een kracht van 5,9 heeft in de vroege uren van vrijdag een groot deel van Colombia doen schudden, zonder dat de autoriteiten tot nu toe melding hebben gemaakt van slachtoffers of schade. Volgens een voorlopig bulletin van de Colombiaanse Geologische Dienst (SGC) vond de aardbeving plaats om 4:18 lokale tijd op een diepte van 151 kilometer en had het epicentrum de regio Los Santos,

Het epicentrum lag ongeveer 32 km ten zuiden van Bucaramanga. De beving vond plaats op een diepte van ongeveer 159 km. Het epicentrum lag in de regio Los Santos in het departement Santander, in het midden-oosten van Colombia, waar zich een van de belangrijkste geologische breuken van het land bevindt. Het geweld van de beving schokte een groot deel van de infrastructuur en was bijzonder sterk in Bogotá en Medellín, alsook in andere steden zoals Bucaramanga, de hoofdstad van Santander, de stad die het dichtst bij het epicentrum ligt, en in Cúcuta aan de grens met Venezuela.

In Bogotá werden de alarmen voor gebouwen geactiveerd en gingen mensen midden in de nacht in hun pyjama de straat op volgens de evacuatieprotocollen. De directeur van de nationale eenheid voor risicobeheer bij rampen (UNGRD), Javier Pava, vroeg op het Twitter-account van de entiteit “de burgers en de gemeenschap om een rapport over evntuele schade in te vullen”, zodat de hulpdiensten “snel een balans kunnen opmaken van de omvang van de gebeurtenis”. “Na de aardbeving die werd gevoeld in Bogotá, houden we mogelijke noodsituaties in de gaten. Op dit moment wordt op 20 plaatsen in de hoofdstad een normale situatie gemeld”, aldus de brandweer van Bogotá.

De Geologische Dienst meldde dat twee uur voor de beving, om 2:24 lokale tijd er nog een magnitude 3,3 was, ook in Los Santos, op een diepte van 145 kilometer.

Bron :
Foto:sgc.gov.co