Derde nationale staking in twee weken tijd

In twee weken tijd zijn de Colombianen voor een derde nationale staking de straat op gegaan, waarbij de druk op de impopulaire rechtse president, Iván Duque, en zijn voorstellen voor belastinghervormingen nog verder is opgevoerd.

Duizenden mensen in Bogotá gingen woensdag de straten op en een groot deel van het historische centrum van de stad was gesloten. Woensdag 27 november gingen ook al duizenden demonstranten de staart op nadat de “nationale dialoog” tussen president Duque en het stakingscomité op niets uitliep.

Bij de eerste nationale staking op 21 november waren honderdduizenden mensen op de been en sindsdien zijn er dagelijkse protesten, in eerste instantie aangewakkerd door voorgestelde bezuinigingen op de pensioenen.

Hoewel die hervorming nooit formeel werd aangekondigd, werd het een bliksemafleider voor de wijdverbreide ontevredenheid over president Duque, wiens populariteit gezakt is naar 26%.

De betogers zijn ook boos over het gebrek aan steun voor het historische vredesakkoord met de FARC in 2016, die formeel een einde maakte aan vijftig jaar burgeroorlog die 260.000 doden en meer dan 7 miljoen mensen dwong hun huizen te ontvluchten.

Anderen protesteren ter verdediging van de inheemse bevolking en plattelandsactivisten, die nog steeds in een alarmerend tempo worden vermoord. Een recente luchtaanval tegen een kamp van dissidente FARC-rebellen heeft minstens acht minderjarigen het leven gekost, wat de woede van de demonstranten nog meer deed vergroten.

De organisatoren van de staking eisen ook het schrappen van voorgestelde economische hervormingen en dat de overheid de vredesovereenkomst naleeft. Het stakingscomité heeft aangegeven de stakingen door te blijven voeren zolang er vanuit de nationale dialoog geen resultaten worden geboekt.

Ondanks de aanhoudende demonstraties vermoeden sommige analisten dat Duque ondanks de aanhoudende demonstraties zullen afzwakken door Kerstmis.

“De protesten zullen een pauze nemen voor de feestdagen, tenzij er iets schandaligs gebeurt, en zullen waarschijnlijk in het nieuwe jaar weer opleven”, aldus Sergio Guzmán, de directeur van Colombia Risk Analysis. “Het grote risico is als de protesten hun stedelijke karakter overstijgen en zich uitbreiden naar het platteland.”

De politie meldde dat de nationale staking op een vreedzame manier heeft plaatsgevonden. Het hoofd van de politie, Oscar Atehortúa, meldde dat “het merendeel van de protesten in vrede werd gehouden, het waren echt sporadische punten waar het nodig was om in te grijpen. Hij wees er echter op dat Cali een van de steden was waar de meeste conflicten plaatsvonden tussen betogers en de politie.

Bron :
Foto:bluradio