Dreigingsniveau verhoogt voor vulkaan Nevado del Ruiz

Autoriteiten in Colombia hebben gewaarschuwd voor een toename van aardbevingen rond de vulkaan Nevado del Ruiz, een die verantwoordelijk is voor de grootste geregistreerde natuurramp in het land, waarbij in 1985 25.000 mensen omkwamen.

Vrijdag zei president Gustavo Petro dat de dreiging van een uitbarsting was toegenomen, waarmee hij een bericht van de Colombiaanse geologische dienst van een dag eerder aanvulde.

“We hebben een oranje alarm afgegeven vanwege de verandering in de seismologie bij de vulkaan Ruiz”, schreef Petro op Twitter. “Burgemeesters moeten de protocollen voor deze staat van alarm voorbereiden.”

Een oranje alarm betekent dat een uitbarsting over weken of zelfs dagen waarschijnlijk is. Slechts één niveau is hoger op de alarmschaal met vier kleuren: rood, wat betekent dat een uitbarsting dreigt of aan de gang is.

De Geologische Dienst publiceerde donderdag een bulletin waarin het verhoogde dreigingsniveau werd aangekondigd en waarin werd opgemerkt dat zijn onderzoekers een toename van aardbevingen, breuken in rotsen en vrijgekomen seismische energie hadden vastgesteld.

De dienst drong er ook bij de omliggende gemeenschappen op aan om “kalm te blijven maar alert te zijn” op nieuws over de toestand van de vulkaan.

Sinds 24 maart heeft de Geologische Dienst breuken gedocumenteerd rond de zuidwestelijke helling van de vulkaan, op een diepte tussen twee en vier kilometer van de top.

Ook de aardbevingen en trillingen rond de vulkaan zijn toegenomen. Het agentschap noteerde 6.500 aardbevingen op 28 maart, vervolgens 11.000 op 29 maart en 9.600 op 30 maart toen het bulletin werd uitgegeven.

De meeste waren echter relatief klein; de krachtigste bereikte een kracht van 3,1 op de schaal van Richter.

De vulkaan Nevado del Ruiz, onderdeel van het Andesgebergte, ligt in het centrale deel van Colombia, ongeveer 129 km van de hoofdstad Bogota.

Hij maakt deel uit van een gebied dat gewoonlijk de “Ring van Vuur” wordt genoemd – een gordel van intense seismische activiteit die de Stille Oceaan omcirkelt, van Chili tot de Amerikaanse staat Alaska in het oosten, en van Nieuw-Zeeland tot Rusland in het westen.

De Nevado del Ruiz, bedekt met gletsjers en met een krater van een kilometer breed op zijn top, is volgens het Global Volcanism Program van het Smithsonian Institution al 8.600 jaar geleden uitgebarsten.

De eerste eruptie die werd waargenomen en geregistreerd was in 1570 en de huidige eruptieperiode begon in 2014, aldus het programma op hun website.

Maar de bekendste uitbarsting vond plaats op 13 november 1985, toen de vulkaan as, gas en magma spuwde.

Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration duwde de uitbarsting bijna 20 miljoen kubieke meter as en rots uit zijn openingen.

Smeltende sneeuwkappen veroorzaakten hevige lahars, puinstromen bestaande uit rots, water en ander vulkanisch materiaal. Deze lahars raasden langs de hellingen van de vulkaan naar beneden, kwamen in nabijgelegen rivierdalen terecht en troffen steden als Armero, dat werd bedolven onder modder en puin. Ongeveer 21.000 mensen stierven alleen al in die gemeenschap.

Volgens het Global Volcanism Program was dit de dodelijkste uitbarsting in Zuid-Amerika en het op drie na hoogste dodental bij één uitbarsting in de geschiedenis.

Bron :
Foto:Cortesía SGC