Drie zonneparken geopend in Tolima

Drie zonneparken van 37 megawattpiek genaamd Cerritos, La Medina en Los Caballeros zijn deze vrijdag in Tolima officieel in gebruik genomen.

Deze zonneparken zullen energie opwekken om 40.000 woningen van elektriciteit te voorzien en 26.000 ton kooldioxide per jaar te besparen.

Deze centrales maken deel uit van de projecten van Grenergy, een Spaanse producent van hernieuwbare energie en specialist in de ontwikkeling van fotovoltaïsche, wind- en opslagprojecten.

De opening werd bijgewoond door de Colombiaanse minister van Mijnbouw en Energie, Irene Vélez, de Spaanse ambassadeur in Colombia, Joaquín de Arístegui en David Ruíz de Andrés, CEO van Grenergy.

“Tijdens de bouwfase zullen we ongeveer 700 banen creëren en tijdens het onderhoud minstens 30. Deze drie systemen in Tolima maken deel uit van een pakket van zes zonneparken. In totaal gaat het om een investering van meer dan 50 miljoen dollar”, aldus David Ruíz de Andrés, CEO van Grenergy. Hij voegde eraan toe dat er plannen zijn om tussen Barranquilla en Cartagena een ander project van vier zonneparken te starten.

De parken laten volgens Irene Vélez, minister van Mijnbouw en Energie, de inzet van de nationale regering voor de energietransitie met hernieuwbare energiebronnen zien. Volgens haar “is de ingebruikname van deze drie projecten geweldig nieuws voor het land en een vooruitgang in de strategie van de regering om de klimaatverandering aan te pakken en de energietransitie in Colombia door te voeren naar schone energiebronnen in onze energiematrix”.

“We zitten in een gecompliceerde periode met hoge rentes. We maken ons zorgen over de wisselkoers, maar we vragen om stabiliteit in de regelgeving omdat we voor vele jaren investeren. Colombia heeft de voorwaarden om in deze markt te groeien; het heeft een enorme potentie in zonne-energie, we zullen zien dat de algemene voorwaarden verbeteren om te blijven investeren,” zei Ruíz de Andrés. “Colombia heeft alles om een volledig koolstofvrije opwekkingsmatrix te hebben; er is een grote waterkrachtbron, die functioneert als een grote batterij. Ik denk dat het met een grotere inbreng van zonne- en windenergie een van de eerste markten in de regio kan worden”.

Bron :
Foto:andreas160578 from Pixabay