Drugsbaron Don Mario krijgt 35 jaar cel in VS

Een rechter in de Verenigde Staten heeft Daniel Rendón Herrera, alias “Don Mario”, veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf wegens drugshandel. Ook moet hij 45,7 miljoen dollar (46,5 miljoen euro) aan schadevergoedingen betalen. De openbaar aanklager in Brooklyn zei dat zo een einde is gekomen aan de criminele carrière van „een van de meest gevreesde narco-terroristen van Colombia”.

Rendon Herrera pleitte in november 2021 schuldig aan het leiden van aanhoudende criminele activiteiten en het samenzweren om een ​​buitenlandse terroristische organisatie te steunen, en gaf toe dat hij minstens 73.645 kilo cocaïne had verhandeld.

Rendón Herrera was een leider van de paramilitaire Verenigde Zelfverdedigingsstrijdkrachten van Colombia (AUC), die de regering van de Verenigde Staten in september 2001 tot terroristische groepering verklaarde.

Het Openbaar Ministerie stelt dat Rendón Herrera sinds eind jaren negentig de leider van de AUC was en de oprichter en leider was van de Los Urabeños Drug Trafficking Organization (ook bekend als Clan Úsuga en Clan del Golfo).

Volgens de Amerikaanse regering heeft de AUC, ter ondersteuning van hun politieke en terroristische doelstellingen, “belastingen” bedacht op de cocaïne die wordt gesmokkeld door de gebieden die zij controleerden, en had Don Mario huurmoordenaars in dienst die overvallen, moorden en ontvoeringen uitvoerden om de discipline en controle te behouden en hun drugsgebied uit te breiden.

In 2009, toen Rendón Herrera werd gevangengenomen door de Colombiaanse nationale politie, voerde hij het bevel over 16 “blokken” of gebieden in Colombia en duizenden gewapende paramilitairen, volgens de beschuldigingen van de aanklager.

Rendón Herrera moet in zijn eigen land ook verschillende veroordelingen uitzitten in verband met talrijke moorden, wapen- en drugshandel, die tot zijn vrijlating uit de gevangenis in de Verenigde Staten in behandeling blijven.

Bron :
Foto:rcnradio.com