Drugsbaron met cokelijnen naar Nederland in Medellín gearresteerd

De Colombiaanse drugsbaas Julio Andres Murillo Figueroa, alias de Tsaar, die al meer dan 15 jaar gezocht werd voor cocaïnesmokkel naar Europa, werd uiteindelijk gepakt nadat hij gezien werd terwijl hij zijn hond naar de dierenarts bracht.

Een drugsbaas is opgepakt in een luxueus landhuis in Colombia nadat hij zijn verblijfplaats had verraden door zijn hond naar de dierenarts te brengen.

Na een twee jaar durende politieoperatie, waarbij troepen in Europa en Colombia betrokken waren, is Julio Andres Murillo Figueroa, alias H1 of de Tsaar, die drugs leverde via een tussenpersoon die bekend stond als de Zweedse Pablo Escobar, gepakt in een landhuis buiten Medellin.

De Tsaar was een van de belangrijkste leden van een drugsbende die grote hoeveelheden drugs van Colombia naar Europa stuurde. De drugs werden vervolgens gedistribueerd met de hulp van Jonas Sture Falk (bekend als de Zweedse Pablo Escobar) en de Italiaanse maffia, waaronder de Ndrangheta.

Autoriteiten waren op zoek naar Murillo Figueroa sinds in 2021 een lading van 1.623 kilo cocaïne werd ontdekt voor de kust van Huelva in Spanje. Van hem was bekend dat hij de drugs al meer dan 15 jaar vanuit Colombia en Argentinië per boot naar Europa stuurde, waar het voornamelijk werd gedistribueerd in Spanje, Frankrijk, België en Italië.

Murillo Figueroa begon te werken voor Pablo Escobar en het Cartel de Medellin, en nadat de meest beruchte drugsdealer in 1993 werd neergeschoten, bouwde hij zichzelf langzaam op tot een van de belangrijkste cocaïnedealers in de stad.

“Hij was de belangrijkste leverancier van cocaïne aan de baas Jonas Sture Falk, in Europa bekend als de Zweedse Pablo Escobar”, die drugs verdeelde aan criminele bendes waaronder de Marokkaanse maffia en de Ndrangheta,” verklaarde de Colombiaanse politie.

“Deze onzichtbare drugsdealer met banden met de ‘Clan del Golfo’, vooral zijn baas Gonzalito, werd gezocht via een rood alarm van Interpol Spanje voor het verzenden van grote ladingen cocaïne vanuit Zuid-Amerika met behulp van boten.” Het net begon zich te sluiten voor Murillo Figueroa nadat Sture Falk was opgepakt in 2022, dus besloot hij terug te keren naar Colombia en te leven van het enorme fortuin dat hij had vergaard, waaronder twee herenhuizen ter waarde van bijna 1,5 miljoen euro.

In eerste instantie zocht hij zijn toevlucht in een luxueus landhuis in Cúcuta, maar omdat hij op de hielen werd gezeten door de Zuid-Amerikaanse autoriteiten, kwam hij terecht in een landhuis buiten Medellin, waar hij af en toe met zijn hond rond een privémeer liep.

Hij kon worden gepakt omdat zijn hond een dierenarts nodig had. Zelf had Murillo Figueroa ook medische hulp nodig en liep mank met een wandelstok, wat ook hielp om hem te herkennen.

De algemeen directeur van de Colombiaanse Nationale Politie, generaal William René Salamanca Ramírez, noemde de operatie een groot succes. Hij gaf aan dat er een ‘structurele klap’ was uitgedeeld aan de georganiseerde cokemisdaad, die naar verwachting een aanzienlijke impact zal hebben op de ontmanteling van andere internationale drugsnetwerken.

Bron :
Foto:Policía de Colombia