Duitsland geeft eeuwenoude maskers terug aan Colombia

Een Duits museum heeft twee ‘zonnemaskers’ van het inheemse Kogi-volk teruggegeven aan Colombia. De houten artefacten dateren uit de 15e eeuw en waren al meer dan 100 jaar in het bezit van het museum.

Het Volkenkundig Museum van Berlijn heeft vrijdag twee onschatbare maskers teruggegeven aan Colombia, vermoedelijk uit het midden van de 15e eeuw, die werden gebruikt bij inheemse rituelen.

De houten voorwerpen worden zeer vereerd door de Kogi-bergbewoners van het land en hun terugkeer is de laatste in een reeks culturele teruggaven door Duitsland en andere Europese landen.

Etnoloog Konrad Theodor Preuss, conservator van de voorloper van het huidige museum, kocht de maskers in 1915 tijdens een lange reis naar Colombia. Ze behoorden tot de ongeveer 700 voorwerpen die hij tijdens de reis verzamelde.

Geleerden hebben geschat dat de maskers – aangeduid als “Sun Mask” (Mama Uakai) en “Great Sun Mask” (Mama Nuikukui Uaka) – ongeveer zes eeuwen oud zijn.

Ze werden ritueel gebruikt bij tempeldansen en gezangen in een tempel en volgens traditionele overtuigingen mochten ze alleen worden gehanteerd door een ‘mamo’, de traditionele priesters van de Kogi.

Ze zouden nooit zijn verkocht of op een andere manier zijn verworven, maar de museumautoriteit van de Duitse hoofdstad zei dat Preuss hiervan niet op de hoogte was, noch van de ouderdom van de maskers.

Het besluit om de maskers terug te geven volgt op jarenlange gesprekken tussen de Berlijnse museumautoriteit en Colombia, waarbij vorig jaar een officieel verzoek om teruggave uit Colombia kwam.

De overdracht vond plaats tijdens een bezoek aan Berlijn door de Colombiaanse president Gustavo Petro, die voor het evenement werd vergezeld door de Duitse president Frank-Walter Steinmeier.

“We weten dat de maskers heilig zijn voor de Kogi,” zei Steinmeier. “Moge deze maskers een goede reis hebben naar waar ze nodig zijn, en waar ze vandaag de dag nog steeds een brug vormen tussen mens en natuur.

“Deze restitutie maakt deel uit van een heroverweging van hoe we omgaan met ons koloniale verleden, een proces dat in veel Europese landen is begonnen”, zei Steinmeier. “Ik juich het toe dat Duitsland hierin een leidende rol speelt.”

Petro vierde de terugkeer van “deze magische maskers” en zei dat hij hoopte dat er meer stukken konden worden teruggevonden.

Overheden en musea in Europa en Noord-Amerika hebben in toenemende mate geprobeerd geschillen op te lossen over kunstvoorwerpen die tijdens de koloniale tijd zijn buitgemaakt.

Vorig jaar tekenden Duitsland en Nigeria een akkoord dat de weg vrijmaakte voor de teruggave van honderden artefacten die bekend staan ​​als de Benin Bronzes .

Die voorwerpen zijn meer dan 120 jaar geleden meegenomen uit Afrika door een Britse koloniale expeditie.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co