Duitsland spreekt zijn vertrouwen uit in het vredesproces van Colombia

De Duitse regering sprak donderdag zijn vertrouwen uit dat het vredesproces tussen de regering en de FARC tot een goed eind zal komen. Ook al hebben beide partijen de deadline van 23 maart niet gehaald, Duitsland benadrukte dat ze hun vertrouwen hebben in het vredesakkoord.

“Ik hoop dat de problemen in een paar weken opgelost zullen worden”, zei de Europese commissaris voor het vredesproces in Colombia en Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Tom Koenigs.

De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging hadden 23 maart als deadline gesteld voor de ondertekening van het vredesakkoord, maar de lange zit van onderhandelingen in Havana werd afgesloten zonder een akkoord. Over een aantal kwesties was nog geen overeenstemming gevonden zoals de overgave van wapens en gebieden van de guerrilla’s.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Koenigs, is lid van een commissie speciaal voor het vredesproces in Colombia. Vanuit Berlijn toonde hij zijn steun aan president Santos die zelf een half jaar geleden Duitsland bezocht tijdens zijn Europese tournee. Santos bracht toen ook een bezoek aan bondskanselier Angela Merkel, voor het werven van leden voor het Europese trustfonds dat wordt toegewezen aan diverse projecten in Colombia van de fase na het conflict.