Duitsland steunt Colombia’s energietransitie met 200 miljoen euro extra

Duitsland heeft 200 miljoen euro extra toegezegd om Colombia te helpen zijn klimaatdoelstellingen te halen. Tijdens het bezoek van de Colombiaanse president, Gustavo Petro, aan Duitsland, ondertekenden de twee landen een “partnerschap voor klimaat en een rechtvaardige energietransitie” met de nadruk op de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen, bescherming van het milieu en de biodiversiteit, evenals duurzame stedelijke ontwikkeling, aldus een persbericht van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Dit partnerschap is bedoeld om ons naar de overgang van fossiele naar schone energie te leiden, met als doel een exporteur te worden van schone energie zoals groene waterstof en zijn derivaten”, aldus de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Álvaro Leyva Durán. De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Svenja Schulze zei dat de inspanningen van Colombia cruciaal zijn voor het bereiken van internationale klimaat- en milieudoelstellingen, aangezien het een deel van het Amazonegebied beslaat en een van de landen is met de hoogste biodiversiteit ter wereld.

Op dit moment speelt Duitsland een onduidelijke rol in de energietransitie in Colombia. Europa’s grootste economie importeerde ongeveer 16 procent van de steenkool die het vorig jaar gebruikte uit Colombia. Dit had ernstige gevolgen voor het lokale milieu en de inheemse groepen in het Latijns-Amerikaanse land, zo meldde de krant Tagesspiegel. De Duitse minister van economie en klimaat Robert Habeck benadrukte dat steenkool minder belangrijk zal worden in de bilaterale handelsbetrekkingen naarmate Duitsland overschakelt op hernieuwbare energiebronnen.

Na Peru is Colombia het tweede Latijns-Amerikaanse land dat een bilateraal klimaatpartnerschap aangaat met Duitsland. In april werd Colombia ook lid van de G7 ‘Climate Club’, die bedoeld is om landen samen te brengen met een bijzonder ambitieus klimaatbeleid die zich inzetten voor de volledige uitvoering van de klimaatovereenkomst van Parijs.

Bron :
Foto:Falkenpost