Duizenden demonstreren in Colombia tegen regeringshervormingen

Duizenden mensen zijn woensdag in de grote steden van Colombia de straat opgegaan om te protesteren tegen de sociale en economische hervormingen die president Gustavo Petro aan het congres heeft voorgelegd. Volgens hem zal het beleid de toegang tot de gezondheidszorg verbeteren en de rechten van de bevolking beschermen, maar volgens tegenstanders zal het criminelen helpen.

De demonstraties, georganiseerd door de rechtse oppositiepartij Democratic Center, waren qua omvang vergelijkbaar met de betogingen die dinsdag plaatsvonden om Petro aan te moedigen, waarbij zijn aanhangers de straten vulden om hun steun voor de hervormingen te betuigen.

Petro – de eerste linkse president van Colombia – presenteerde maandag een controversiële gezondheidshervorming aan het congres, waarmee hij hoopt ziekten snel te kunnen behandelen, de toegang te verbeteren, de salarissen in de sectoren te verhogen en corruptie te bestrijden door tussenliggende betalingsdiensten af te schaffen.

De president wil ook arbeids- en pensioenhervormingen presenteren, evenals programma’s om gratis toegang tot universitair onderwijs te garanderen voor studenten zonder geld om dat te betalen, en subsidies te verstrekken aan arme gezinnen en arme ouderen.

De Colombiaanse oppositie heeft de voorstellen van Petro afgekeurd en gezegd dat ze de economische stabiliteit van het land in gevaar brengen en het land in chaos kunnen storten met meer armoede.

Petro heeft in het Congres een brede coalitie opgebouwd met steun van linkse, centrum- en rechtse partijen die hem eind vorig jaar hebben geholpen een belastinghervorming door te drukken, maar projecten zoals de gezondheidshervorming hebben geleid tot breuken in die alliantie en zelfs binnen de regering.

Bron :
Foto:semana.com