Duizenden vluchtelingen gestrand in noordwest Colombia door groeiende migrantencrisis

Duizenden migranten, voornamelijk Venezolanen, zitten vast in een dorp in het noordwesten van Colombia, wachtend op boten die hen over de Golf van Uraba brengen, alvorens door een gevaarlijke jungle te trekken op weg naar de Verenigde Staten, zei de Colombiaanse mensenrechtenombudsman op woensdag.

De gestrande vluchtelingen, die door Colombiaanse regeringsambtenaren een humanitaire crisis wordt genoemd, hebben zich verzameld in het dorp Necocli, een verplichte stap in de reis die elk jaar door tienduizenden mensen wordt ondernomen om via Centraal-Amerika naar de Verenigde Staten te trekken op zoek naar nieuwe kansen.

“De migratiecrisis is dit jaar veel ernstiger dan vorig jaar,” zei ombudsman Carlos Camargo, verwijzend naar het grotere aantal migranten die de reis proberen te maken, alsook naar hun precaire economische toestand.

Tot nu toe hebben dit jaar 150.000 mensen geprobeerd hun weg te vinden door de zogenaamde Darien Gap – een gevaarlijk stuk jungle dat Colombia en Panama verbindt – vergeleken met 134.000 in heel 2021.

Ongeveer 9.000 migranten bevinden zich momenteel in Necocli, aldus Camargo.

Colombia is de laatste jaren de belangrijkste bestemming geworden voor mensen die de politieke, sociale en economische crisis in Venezuela ontvluchten. Volgens de migratie-autoriteiten verblijven 2,4 miljoen Venezolanen in Colombia.

Hoewel Colombia al 10 jaar lang een tijdelijke beschermde status aan Venezolaanse migranten biedt, waardoor zij toegang krijgen tot banen en gezondheidszorg, hebben velen besloten om te proberen naar de Verenigde Staten te reizen, aldus bronnen bij het Colombiaanse migratieagentschap.

Bron :
Foto:eltiempo.com