Ecopetrol boekt minder nettowinst in derde kwartaal bij groeiende olieproductie

Het Colombiaanse staatsoliebedrijf Ecopetrol (ECO.CN), dat voor het grootste deel in handen is van de Colombiaanse overheid, rapporteerde dinsdag een nettowinst over het derde kwartaal die 47% lager lag dan een jaar eerder, op basis van ruwe olieprijzen die achterbleven bij de hoogste niveaus van 2022, terwijl de productie bleef groeien.

Ecopetrol, dat het grootste deel van de Colombiaanse olie pompt, een belangrijk nationaal exportproduct, rapporteerde een winst van 5,09 biljoen peso ($1,28 miljard) van juli tot september. De inkomsten daalden met 19% ten opzichte van een jaar geleden tot 35,1 biljoen peso.

De resultaten waren in lijn met de prognoses van het bedrijf van een kwartaalwinst van 5 biljoen tot 6 biljoen pesos uit inkomsten van 32 biljoen tot 36 biljoen pesos.

De productie steeg in het kwartaal met 2,8% tot een gemiddelde van 740.8000 vaten olie-equivalent per dag (boed), aldus het bedrijf.

De gemiddelde productie voor het jaar tot 30 september steeg met 3,3% tot 729.500 boed.

De gemiddelde ruwe olieprijzen van Ecopetrol daalden met 16% ten opzichte van een jaar eerder tot $77,8 per vat, terwijl Brent ruwe olie, een wereldwijde benchmark, met 12% daalde tot $85,9 per vat.

De export van ruwe olie daalde in de periode van drie maanden met 2,7% tot een gemiddelde van 406.500 vaten per dag (bpd). Maar de export van aardolieproducten steeg met meer dan een kwart tot 114.900 bpd, volgens het rapport van het bedrijf.

Onder druk van de lagere prijzen voor ruwe olie, de hogere financieringskosten en de vrees voor een economische vertraging, zijn de inkomsten van Ecopetrol gedaald ten opzichte van de records van 2022, terwijl ze nog steeds ruim boven de niveaus van voorgaande jaren liggen.

Colombia is een van de grotere olieproducenten in Latijns-Amerika. Het pompt minder vaten op dan de regionale zwaargewichten Brazilië en Mexico, maar meer dan Argentinië of Ecuador.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co