Ecuador arresteert ‘El Gringo’, leider van FARC-dissidenten ‘Oliver Sinisterra’

Generaal César Augusto Zapata Correa, commandant van de Ecuadoriaanse politie, bevestigde dat ze na drie maanden van monitoring, onderzoek en inlichtingenwerk erin slaagden Carlos L, bekend onder de alias van ‘El Gringo’, te arresteren.

“El Gringo” is de topcommandant van de FARC-dissidenten die bekend staan ​​als ‘Oliver Sinisterra’ en werden georganiseerd door alias Guacho, die in december 2018 door het Colombiaanse leger werd gedood. Sindsdien coördineerde “El Gringo” de illegale activiteiten van deze gewapende groep, vooral aan de grensregio tussen Colombia en Ecuador.

Via zijn sociale netwerken bevestigde generaal Zapata dat de arrestatie plaatsvond in de regio Imbabura in de nacht van 21 januari. Tegelijkertijd bevestigde hij dat Carlos L verbonden is met verschillende terroristische activiteiten die in de regio Esmeraldas zijn geregistreerd. Esmeraldas is een van de bronnen van spanningen van de afgelopen maanden vanwege de groeiende aanwezigheid van gewapende groepen.

El Gringo behoort tot de meest gezochte in Colombia en wordt beschuldigd van deelname aan de ontvoering van en moord op een Ecuadoriaans journalistiek team in 2018. Colombiaanse aanklagers rekenen Oliver Sinisterra tot de “transnationale organisaties die zich bezighouden met cocaïnehandel”.

Volgens de Colombiaanse autoriteiten “domineert” deze dissidente FARC-groep de drugsuitgangsroutes door Midden-Amerika, richting de Verenigde Staten en Europa in het zuidwesten van het land.

Gelegen tussen Peru en Colombia, de grootste cocaïneproducenten, ervaart Ecuador een nieuwe aanval van drugshandel. Ruim twintig bendes die banden hebben met Mexicaanse en Colombiaanse kartels houden het land sinds begin januari onder controle, met een golf van geweld waarbij twintig mensen om het leven komen.

Bron :
Foto:caracol.com.co