Een autovrije dag in Bogotá en Medellín

Vandaag is het de dag van de aarde met als doelstelling mensen te laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde. Zoals de invloed van het gemotoriseerd verkeer in bijvoorbeeld de grote steden in Colombia zoals Bogotá en Medellín. Op deze dag willen de burgemeesters van Bogotá en Medellin de inwoners van hun stad dat stukje bewustwording meegegeven door een autovrije dag te organiseren.

Geen auto’s en geen motoren in de hoofdstad van Colombia. Van 5 uur in de ochtend tot half acht in de avond is er ruim baan voor de fietser en alle vormen van openbaar vervoer. Naar schatting zullen er zo’n 1,4 miljoen auto’s niet de weg opgaan. De dag die gemakshalve autovrije dag wordt genoemd heet eigenlijk “Dia sin carro y moto”. Naast de 1,4 miljoen geregistreerde auto’s van particulieren mogen ook niet de ruim 430 duizend motoren in Bogotá de weg op. De hoofdstad van Colombia had al eerder dit jaar een autovrije dag. Elk jaar wordt deze dag gepland op de tweede donderdag van februari.

Medellin doet voor de achtste keer mee aan een autovrije dag en ook hier nodigt de burgemeester zijn inwoners uit de fiets te pakken of het openbaar vervoer te nemen. Beide steden zetten hun volledig arsenaal aan bussen in om de mensen van en naar hun werk te leiden. In Medellin mag je wel de auto gebruiken tenzij je met meer dan drie personen rijdt. Daarbij geldt voor deze autorijders ook nog de “Pico y Placa” regeling, waarbij in spitstijden alleen de auto’s mogen rijden met de vooraf genoemde nummers van hun nummerborden.