Een week vol eerbetoon aan Fernando Botero

Vanaf 22 september wordt er in Colombia een eerbetoon gehouden aan kunstenaar Fernando Botero, die op 15 september op 91-jarige leeftijd in Monaco stierf.

De kist van de maestro arriveerde op 21 september in Bogotá en de eerbetoonceremonies zullen tot volgende week maandag in Bogotá en tot donderdag duren in zijn geboortestad Medellín.

In de hoofdstad vinden officiële evenementen plaats in de Elliptische Hal van het Capitool, waarvan de gevel is versierd met spandoeken met de afbeelding van de kunstenaar. De kist werd ontvangen door de voorzitter van het Congres, senator Iván Name en door een erewacht van congresleden.

Fernando Botero Angulo werd geboren in Medellín op 19 april 1932 en wordt erkend als de meest universele Colombiaanse kunstenaar vanwege zijn figuratieve stijl, ontwikkeld door de zachte vormen van zijn volumineuze figuren die hij nooit graag ‘dik’ noemde.

Op maandag 25 september zal het lichaam van Botero worden overgebracht naar de Primada-kathedraal, gelegen aan het centrale Plaza de Bolívar, voor een mis die wordt bijgewoond door president Gustavo Petro en andere hoge autoriteiten van het land. Vervolgens wordt hij meegenomen naar het Botero Museum, opgericht in 2000 met de donatie die hij aan de Bank van de Republiek heeft gedaan van 123 werken van zijn auteurschap en 85 van internationale kunstenaars, waaronder Picasso, Renoir, Monet en Dalí, voor nog een eerbetoon.

Diezelfde dag wordt de kist naar Medellín gebracht, waar hij tot donderdag de 28e in het Museum van Antioquia zal blijven, waar de grootste Botero-collectie ter wereld is gevestigd.

Die dag zal er nog een mis ter nagedachtenis aan hem worden opgedragen in de Metropolitan Basilica Cathedral van Medellín, voordat hij naar de Italiaanse stad Pietrasanta wordt gebracht, waar hij zal worden begraven naast zijn vrouw, de Griekse kunstenaar Sophia Vari, die afgelopen mei stierf.

Bron :
Foto:caracol.com.co