‘El abrazo de la serpiente’ beste film op internationaal filmfestival Mar del Plata

Antonio Bolívar, hoofdpersoon van de film, ontving de hoogste onderscheiding, de Gouden Astor, tijdens de 30e editie van het Argentijnse filmfestival Mar del Plata.

In Mar del Plata, Argentinië, won de film ‘El abrazo de la serpiente’ de gouden Astor in de categorie ‘Beste Internationale Film’. De film geregisseerd door Ciro Guerra, volgt het leven van de sjamaan Karamakate, laatste overlevende van zijn stam en twee wetenschappers, die 40 jaar van elkaar gescheiden waren, naar de Amazone gaan op zoek naar een heilige plant die hun kwalen kon genezen. Guerra baseerde zich onder meer op de geschriften van de Duitse wetenschapper Theodor Koch-Grünberg, die begin vorige eeuw alles achterliet om door de Colombiaanse jungle te trekken. Eén van de hoofdrollen in de film van Ciro Guerra is voor Vlaming Jan Bijvoet als Theodor Koch-Grünberg. In het begin van de 20ste eeuw trekt deze wetenschapper aan de universiteit van Tübingen door het Amazonegebied op zoek naar een geneeskrachtige plant.

De film Santa Teresa & otras historias van Nelson Carlo De Los Santos Arias was de beste Latijns-Amerikaanse film. De Zilveren Astor voor beste regisseur ging naar Iván Ostrochovsky voor de film Koza. De Argentijnse Erica Rivas werd bekroond met de Zilveren Astor voor Beste Actrice voor haar rol in “La luz incidente” van de Argentijnse Ariel Rotter. De gehele mannelijke cast, Alfredo Castro, Roberto Farías, Jaime Vadell en Alejandro Goic, van de film El club van Pablo Larrain, kreeg de Zilveren Astor voor Beste Acteur.

‘El abrazo de la serpiente’ viel al eerder in de prijzen. Tijdens het filmfestival in Cannes kreeg Ciro Guerra  de “Art Cinema Award” van de 47th Directors’ Fortnight. De film werd ook als beste verkozen tijdens het Peruaanse filmfestival Cine de Lima.

CTFOo9tWwAAG0Ou.jpg large CTFOpB3WoAQ4kIk.jpg large