De Colombiaanse film El abrazo de la serpiente van Ciro Guerra is vannacht tijdens de Academy Awards niet in aanmerking gekomen voor een Oscar. De Colombiaanse filmproductie genomineerd in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige film’ moest het opnemen tegen “Mustang” (Frankrijk), “Son of Saul” (Hongarije), “Theeb” (Jordanië) en “A war” (Denemarken). Helaas was er voor deze adembenemende film van Ciro Guerra geen Oscar, de film Son of Saul van László Nemes won de felbegeerde Oscar, de tweede Oscar in de Hongaarse filmindustrie.
El abrazo de la serpiente maakt geschiedenis
De film in zwart-wit cinematografie was de enige film uit Latijns-Amerika die mee dong voor een Oscar. Halverwege januari bij de bekendmaking van de nominaties maakte El abrazo de la serpiente geschiedenis. Het was een historische gebeurtenis voor de Colombiaanse filmindustrie. Nog nooit eerder was er een Colombiaanse film genomineerd voor een Oscar.
El abrazo de la serpiente in de Nederlandse filmtheaters
Het is nog een maand wachten, op 31 maart precies te zijn, zal El abrazo de la serpiente in Nederland in première gaan. De echte filmliefhebbers konden de film al bekijken op het International Rotterdam Film Festival en in Groningen op het IFFRiG. Houd onderstaande filmtheaters in de gaten voor hun agenda:
- Amsterdam, EYE Filminstituut
- Amsterdam, Rialto Filmtheater
- Amsterdam, De Filmhallen
- Den Haag, Filmhuis Den Haag
- Utrecht, Filmtheater ’t Hoogt
- Nijmegen, Lux Filmtheater
- Arnhem, Focus Filmtheater
- Amersfoort, De Lieve Vrouw
- Maastricht, Lumiere Filmtheater
- Den Bosch, De Verkadefabriek
Verhaallijn El abrazo de la serpiente
Het Amazonegebied, begin 20ste eeuw. De tijd waarin nieuwe gebieden in kaart worden gebracht en lokale volkeren worden onderdrukt. Hier vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen twee ontdekkingsreizigers en een sjamaan, die samen beginnen aan een levensgevaarlijke tocht door de jungle. In adembenemende zwart-wit cinematografie.
In de vroege jaren 1900 ontmoeten de Duitse ontdekkingsreiziger Theo (gespeeld door de Belgische acteur Jan “Borgman” Bijvoet) en zijn lokale gids Manduca in de jungle van de Amazone de sjamaan Karamakate. Theo verblijft dan al lange tijd in het gebied, maar is ernstig ziek en op zoek naar een zeldzame, geneeskrachtige plant. De sjamaan, wiens volk vermoord en verdreven is door blanken, vergezelt het tweetal in de hoop overlevende stamleden te vinden. Wat volgt is een zowel fysiek als mentaal enerverende en uitputtende tocht over het water, geschoten in adembenemend fraaie zwart-witbeelden.
De reis vertelt over de invloed van de westerse hebzucht en zendingsdrang in het voorheen ongerepte gebied. De gebeurtenissen worden doorsneden met beelden van een expeditie die decennia later plaatsvindt, wanneer een jonge Amerikaan wordt geconfronteerd met een oude Karamakate. De film ademt de treurnis over een verloren beschaving, wier bijzondere inzichten en band met de natuur het Westen juist nu zoveel te leren heeft.